.
Portalfiguren för det hela? Den det startade med? Ja, vissa säger att Morden på Rue Morgue, 1841, av Edgar Allan Poe var startskottet. Och den första deckarnovellen var det absolut. Låsta-rummet-gåtan, bestialiska mord, övermänsklig slutledningsförmåga – det var första gången de ingredienserna uppträdde. Men Auguste Dupin, ni hör ju själva, nån sån portalfigur kan vi inte ha, låter mer som nåt från Tintin.
Inte heller Månstenen, 1868, av Wilkie Collins, som är den första deckarromanen. Handlar om en diamant på en indisk mångud, som råkar ut för diamantens vanliga öde att bli stulen. Mest för de specialinsnöade inom deckarläsningsskrået.
Nej, det är här vårt tåg gnisslar till stopp … vi kikar ut … perrongen i dimma …en hästdroska skymtar … och under gaslyktan profilen av en man med skarpskurna drag, rutig spetsig jägarhatt (äventyr, farlighet) och böjd pipa i munnen (trygghet).
Och på stationsskylten således det självklara namnet Sherlock Holmes.
Yes, in the beginning only Holmes. Med Watson, hans trogne assistent (eller sidekick, om man så vill). Hushållerskan mrs Hudson. Och elake ärkefienden professor Moriarty. Och Scotland Yard-snuten Lestrade - hans och Watsons förmåga att aldrig nånsin haja nåt utgör en så finfin fond för Holmes skarpsinne att avteckna sig mot.
Känns persongalleriet igen? Har återkommit massor av gånger genom deckarhistorien sedan. Men det var Arthur Conan Doyle som hittade på dem.
Föregångarna Poe och Collins har förstås också färgat av sig i berättelserna. Och Doyles deckarmanér kommer igen i de mest märkliga sammanhang, som vi ska se i den fortsatta tågfärden.
Det är 1880-talet, 1890-talet vi talar om. Doyle skrev bara fyra romaner om sin hjälte, men desto fler noveller.
Sherlock på film? Ja, helt godkänt, engelsmän är fantastiska i miljöskapande. Överlägset bäst Holmestolkare: Jeremy Brett. Spana in hans tankfulla finger på näsryggen t ex. Bara den är värd en Oscar.
Deckartips 2: Alla fyra romanerna: A study in scarlet (En studie i rött), The Sign of four, Baskervilles hund och The valley of fear. En av novellerna: The dancing men.
.
tisdag 3 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar