torsdag 12 oktober 2017

Robben mot Robin

Efter lördagens 8-0-seger mot Luxemburg gick en fotbollsyra genom fotbollssverige. Oj, att vi var så här bra! Såg ni hur vi spelade ut dem! Och Berg 4-målsskytt! Lite Ronaldo över honom, är det inte det vi alltid sagt?

Och dagens match, den sista i kvalet. Tre möjliga utfall.
- En liten pytterisk (1 %) att vi skulle missa playoff, krävdes att vi skulle torska med 7-0 mot Holland.
- Och en liten pyttechans (= 0,5 %) att vi skulle vinna hela gruppen och gå direkt till VM, krävdes hjälp från Frankrike, att de inte skulle vinna sin match samtidigt som vi vann mot Holland.
- Samt ett normalutfall, att varken pytterisk eller pyttechans slår in och vi går till playoff (98,5 % möjligt).

Den svenska fotbollsyran viftade skrattretande bort pytterisken att missa playoff. Förresten, pyttechansen att gå direkt till VM växte i försnacket, studieexperterna hävdade att Holland är lite på dekis och vi har säkert en chans att ge Holland en match, ja t o m tvåla till dom, ja kanske inte med 8-0 men ändå, tänk på Bergs fyra mål i lördags! Och på nåt sätt att Sverige är så bra nu att Frankrike känner av det i sin match och tappar poäng, varpå Sverige är klara för VM!

Sedan när vår match började kom verkligheten ifatt hjältarna från Luxenburgmatchen. Nu spelade vi plötsligt mot ett riktigt lag. Vi fick knappt låna bollen. Det var spel mot ett mål. Arjen Robben 1-0 efter en kvart. Och före halvtid dundrade han in 2-0 så det tjongade i nätmaskorna. Samtidigt ledde Frankrike sin match med två mål, så någon direktbiljett till VM var bara att glömma.

Vi kunde t o m tappa playoffplatsen, krävdes bara att Arjen Robben gjorde fem mål till i andra halvlek. Det verkade plötsligt inte alls otroligt efter hans första halvlek.

Men i andra halvlek lyckades vi hålla tätt, inga fler mål för Holland, trots att de anföll hela tiden, ibland var det bara Hollands målvakt på Hollands planhalva. Vi var sällan där, vi bara försvarade oss, målisen Robin Olsen hade en svettig afton, räddade flera mål.

Om Robben vann första halvlek, vann Robin den andra. Så 2-0 till Holland stod sig matchen ut. Vi är i playoff och får möta något av de fyra lagen Danmark, Italien, Schweiz eller Kroatien. Där befarar jag det värsta, vilket av lagen det än blir. Alla fyra är nämligen riktiga fotbollslag, inget Luxemburg.

Emellertid var det två svenskar som imponerade mycket på mig.

För det första Kim Källström. Nej jag vet, han spelar inte längre, men vilken enormt skicklig expertkommentator han är! Utnyttja honom, TV-chefer, han är ett fynd!

För det andra Jan Andersson, Sveriges förbundskapten. Han är så rak och vederhäftig, säger så vettiga och genomtänkta saker. Står inte bara och svamlar och kläcker ur sig självklarheter.