torsdag 16 november 2017

Fuerte Ventura


Ja, som sagt är jag på Fuerteventura, som den heter den här ön. Den helt avgörande bortamatchen för Sverige mot Italien var helt okänd här på denna spanska ö och sändes förstås inte på teve. Men jag följde i stället Marcus Leifby som kommenterade live på Aftonbladet via chat. Nervpersen förmedlades lika bra där som om jag hade sett det på teve.


Efter matchen konstaterades att Italiens bollinnehav hade varit 75 procent. Sveriges 25 borde ha bestått i att bollen nickades undan av Granqvist, att italienska anfallet bröts av Granqvist, att Granqvist fick en tå på bollen till hörna, att bollen räddades på mållinjen av Granqvist, osv. Han var en klippa i försvaret. Granen, som han kallades av Leifby. Och när matchen var slut, som Sverige vann med 0-0, började det här sjunga i mig, på melodi känd ekorre-visa:


Hoppet satt till Granen.

Släppte aldrig taget.

Vem var bäst på planen?

Hela svenska laget!

Buar man ut gästerna

blir man blåst på festerna

som de italienska fansen!


Ja, publiken hade den goda smaken att bua när ”Du gamla du fria” spelades. Osportsligt uppträdande hade fått ett ansikte.


Fast det kanske var kontraproduktivt och bara ökade svenskarnas kämparanda? Och tydligen var inte publiken lika säker som den italienske förbundskaptenen Ventura på att Italien skulle vinna. Eftersom svenska laget skulle visslas ut innan ens matchen startat. 


Och även efter matchen. Då skulle allt svenskt hånas. Pippi Långstrump var dålig. Abba var jättedålig. Och IKEA var jättedåligast. Den skulle bojkottas. Begreppet ”dålig förlorare” hade fått ett ansikte. Och var inte logiken en smula haltande? Eller trodde de att Ingvar Kamprad också varit med på planen och tjongat bort bollen från italienarna? Och Björn&Benny också kanske? Ridande på Lilla gubben?


IKEA gav en elegant replik och döpte en bänk till Gian Piero, som en hovsam ursäkt till italienska nationen. Gian Piero, som deras förbundskapten Ventura heter i förnamn.


Och då! Då förstår jag vad det konstiga namnet på den här ön egentligen betyder!


FUERTE VENTURA


Fuerte betyder ju styrka, har jag googlat fram. Styrka, det behöver du nu, Ventura, när ditt jobb som förbundskapten nog sitter lite löst. Då passar det bra med en IKEA-bänk att sjunka ner på. Och kanske njuta av lite musik samtidigt. Abbas The Winner Takes It All, t ex, ligger ju bra till. Tjo la hopp, tjo la hej, tjo la hoppsan sa.

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar