onsdag 31 augusti 2022

Världens tio äldsta städer

 

Från ett ställ med tidningar när man står i kassakön, skaffade jag mig en sån där färgglad tidning som hette Vetenskap, Världen, Historia eller nåt sånt och hittade några intressanta sammanställningar.

Världens 10 äldsta städer

1. Jeriko. Grundades ca 9 000 f.Kr.
De första som slog sig ner i området lockades av de många källorna på platsen, som nu ligger i de palestinska områdena.

2. Byblos. Grundades ca 5 000 f.Kr.
Staden i nuvarande Libanon kallades Gubal av fenicierna och fick namnet Byblos av antikens greker kan vara en av världens äldsta bebodda platser.

3.Aleppo. Grundades ca 4 300 f.Kr.
Den syriska staden Aleppo hette från början Halab och var huvudstad i de amoritiska kungariket.

4.Damaskus. Grundades ca 4 300 f.Kr.
Vissa menar att Syriens huvudstad har varit bebodd sedan ca 10 000 år f.Kr. Tja, vem kan kolla?

Resten av de tio städerna saknas i mina luntor. Jag måste ha tappat några papper.
Så jag kollade på nätet i alla fall. Vilka städer nämns som de äldsta i världen utöver de här fyra? Jo, dessa.

Rey, Iran.
Argos, Grekland.
Susa, Iran.
Sidon, Libanon.
Aten, Grekland.

Hur gamla de var, det minns jag inte vad det stod. Men jag tänkte på de där två grekiska. Båda namnen kommer från den grekiska mytologin. Pallas Athena är förstås den som fått ge namn åt huvudstaden, hon som krigets gudinna och beskyddare av alla konster och vetenskaper.

Argos då? Jo, överguden Zeus förförde en ung kvinna som hette Io. Hans hustru Hera anade hur det låg till och Zeus försökte då blanda bort korten genom att förvandla Io till en vit ko. Det lurade inte Hera. Hon förde bort kon och satte henne att bevakas dygnet runt, så att inte Zeus kunde få tag i henne. Bevakaren blev jätten Argos, som hade hundra ögon och alltid var vaken, på nätterna blundade han bara med 98 av ögonen, två var alltid öppna.

Zeus måste nu hitta på nåt och han skickade ner gudarnas bärare Hermes, som listigt satte sig och spelade vaggvisor för Argos. Denne somnade och när han slöt även sitt hundrade öga hoppade Hermes fram och dödade Argos. Zeus gnuggade nu händerna men hann inte förvandla Io tillbaka till mänsklig form.

För Hera ingrep och skickade en kreatursbroms efter Io som försökte vifta bort den med svansen. Men, biten och plågad fick hon sätta av i sken över Europa ända till ett sund mellan Asien och Europa, som fick heta Bosporos, Kovadet. Och Hera sörjde sin trogne väktare Argos så mycket att hon samlade ihop alla hans hundra ögon och satte i fjäderskruden på en fågel.  

Detta apropå staden Argos. Varför den fått namn av denna jätte vet jag inte. Men däremot vet vi nu varifrån påfågeln fått sin skönhet och varför kon viftar så mycket med svansen. Och varför Bosporen heter Bosporen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar