onsdag 26 oktober 2022

En Joyce-text, del 1

 

I somras hoppade jag plötsligt in i Ulysses och läste. Jag hade mest läst om den från skoltiden och aldrig tänkt att jag faktiskt skulle läsa den. Men det var en tävling som Irländska ambassaden I Sverige hade utlyst som en del i att fira att det var 100 år sedan Ulysses gavs ut. James Joyce är ju irländare, även om han var i exil när boken skrevs och den trycktes i Shakespeares bokhandel i Paris.

Man fick skriva på valfritt svenska eller engelska men med en svensk twist och det skulle vara en ”short story” som var inspirerad av någon av de tre huvudpersonerna i boken; Leopold Bloom, Molly Bloom eller Stephen Dedalus.

Jag ville göra ett försök. Inte för att jag trodde att jag skulle vinna, utan för att utmaningen var oemotståndlig. Jag är som Pierre de Coubertin, det viktigaste är att deltaga. Jag är som honom i ett annat annat avseende också, han skrev dikter. Tävlade i poesi i OS i Stockholm 1912.

Jag läste den tjocka boken, skrev mitt bidrag på engelska men med svensk twist och skickade in. Gjorde den inte som en novell, det blev mer som en pjäs. Med titeln ”Short story betwixt Maternity Strasse and Rue Morgue”.

Här kan du läsa den, uppdelad på flera inlägg. Se del 2 till 6.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar