fredag 12 juli 2013

Var ska det landa?

Jag läser i tidningen att Arlanda ska få ett nytt namn.

Enligt ett namnförslag ska flygplatsen nu heta Raoul Wallenberg Airport. Det är en massa tunga namn bakom förslaget. Och syftet är att markera mot rasism. Ett lovvärt syfte och förslaget kommer säkert att realiseras.

För det här går i linje med den hetaste trenden just nu: namnsponsring. Saker och ting kan ju inte bara heta nåt i största allmänhet. Helst ska det vara företagsnamn. Det ger sådana ekonomiska fördelar.

Som vår nya nationalarena Friends Arena. Först hette den Swedbank. Som sen gav bort namnrätten till Stiftelsen Friends. Vad hade nationalarenans namn blivit om de i stället gett namnrätten till exempelvis Stiftelsen Borgerskapets Enkehus och Gubbhus?

Men vi är så vana vid produktnamn och företagsnamn överallt så vi reagerar knappt. Ännu finns det ju en strimma TVprogram mellan reklaminslagen, men det är bara en tidsfråga innan de slukar hela sändningstiden. Det ger sådana ekonomiska fördelar.

Och att namnet Arlanda försvinner förlorar väl mest Jan Guillou på. Han har ju fått gratis reklam för sin romanhjälte alla dessa år, den treställiga koden för Arlanda, som man ser överallt på jordens flygplatser: ARN. 

Och han har ju ingen romanhjälte som heter RWA, eller vad flygkoden för det nya namnet blir. Men han får väl kavla upp skjortärmarna och skapa en sån. Fast skjortärmarna har han väl alltid uppkavlade, när jag tänker efter.

Utvecklingen går framåt i en rasande takt. Om bara det ger ekonomiska fördelar. 


Hemma hos paret Krause i Frankfurt am Main:
- Gretchen, liebling, ska vi inte ta en tur till Sverige i sommar?
Och hon tittar upp från sin tallrik med knödel und sauerkraut.
- Sverige? Was ist das? Jaså du menar Investor AB? Det är ju de som har namnrätten till det där landet i år.

Och frågan är var paret kommer att landa. Om det blir på Raoul Wallenberg Airport, så får väl Jan Guillou lämna in en protest. Hos ARN, Allmänna ReklamationsNämnden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar