måndag 16 juni 2014

Pyramidalt feltänk

I Dagens DN skriver Finansmarknadsministern att han vill ”stärka rätten att flytta pensionssparandet”.

Oerhört få personer läser texter om pension. Hur högt begåvad och beläst man än är, så skyr man detta område som pesten och därför råder i detta land en fruktansvärt stor okunnighet om pensioner. För parametrarna ”kunskap” och ”intresse” går hand i hand och när det gäller ämnet pensionsförsäkring så är intresset pinsamt nära noll. Och därmed är också kunskapen det. Och vi skäms lite för att vi hajar nada och när vi har kniven mot strupen (vid sjukdom, vid dödsfall, när det närmar sig pensionsdags) då betalar vi gärna en hacka eller två till nån som kan fixa detta jobbiga för oss.

När jag tänker på eller skriver om detta, växer det upp en stor svart ilska i mig.

Därför att svenskens totala underläge på detta område cyniskt utnyttjas av försäkringsmäklare, som sedan länge är vana att lätt som en plätt kunna sko sig på vår okunnighet och utsatthet. Vår önskan att vilja leva även efter pensionsdagen betalar mäklarens nya fina bil, tänder hans feta cigarr efter ännu en ditkrafsad namnteckning på den streckade raden.

Och därför att svenskens totala underläge på detta område utnyttjas även av politiker och makthavare. Försäkringsmäklarna vet mycket väl att de lurar kunderna, men struntar i detta, de tjänar ju pengar på det. Men politikern och makthavaren gör det nog i god tro. De lever ju i sin bubbla, vill själva anlita dyra mäklare och flytta runt pensionskapital och tror därför att alla vill det.

Det vill inte alla. Det är oerhört få som vill det. Det är bara de få som har råd med detta, som vill det. Vi andra vill inte och kan inte och har inte minsta lust att göra det. Alltså att lägga vår dyrbara tid och surt förvärvade korvören på att flytta runt pensionskapital.

Pensionssystemet är som en pyramid med tre delar.

- Längst ner, den breda basen, är allmän pension, som betalas av skatterna. ATP hette det förut och gav 60 procent av lönen. Detta förstörde politikerna 1999 när Nya Allmänna Pensionen (NAP) infördes. Vad NAP ger kan bara några få sakkunniga räkna ut. Det enda säkra är att det ger mycket mindre än ATP, kanske bara hälften. Det ”oranga kuvertet” blir tunnare och tunnare. Att NAP är århundradets felbeslut erkänner nu fler och fler politiska höjdare, nu senast Göran Persson.

- I mitten, mindre än basen, men ändå stor, är de kollektivavtalade pensionerna, ITP, t ex, som betalas av arbetsgivarna. En mindre revolution i det tysta har skett med dessa pensioner sedan 2007. Kollektivavtalsparter (som PTK och Svenskt Näringsliv) gör endast de produkter möjliga att välja som kunderna tjänar bäst på. Utrymmet för försäkringsmäklare att sko sig på kunderna har minskat, vilket förstås gör mäklarna ursinniga. Om flytt av pensionsrätt skulle tillåtas, skulle  mäklarna börja gnugga händerna igen.

- Och så toppen av pyramiden, den minsta delen, de privata pensionsförsäkringarna, som betalas ur egen ficka. Här kan gott försäkringsmäklarna hålla till med sina feta cigarrer. Om de stannar där.

Nej, finansmarknadsministern. Vi, en förkrossande majoritetet av väljarkåren i Sverige, är inte intresserade av att ”stärka rätten att flytta pensionssparande”. Däremot är vi intresserade av att stärka rätten att flytta bort regeringar som lever i en bubbla.

Därför kommer vi att utnyttja vår demokratiska rätt i september och se till att du och dina alllianskompisar åker på örona ut ur Rosenbad. För att ni därvid inte ska skrapa näsan och se ut som nån sfinx eller så, så kan vi tänka oss att lägga ut ett gäng madrasser där utanför. Så landar ni mjukt. Och får dessutom något som ni kan stoppa in ert pensionssparande i. 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar