måndag 23 juni 2014

Del 2: Från vit kavaj till blå

Juni. D v s 1994-2003.
”Ja, det var en kväll i juni, då när sommarn e´ som bäst”. En sångare, kompositör och artist i blå kavaj äntrar Sollidenscenen och Allsångens midsommar är här. Lasse Berghagen kommer inte bara med ny signaturmelodi, utan med ett helt annat koncept, ett som består än i dag 20 år efteråt. Humor, artisteri och ungdomens sång kommer in för gott. Pop och rap, inte bara schlagers. Och Björn Wahlström bärande på väsande och slingrande Skansendjur.
Under Lasse Berghagens 10 år som programledare ökar tittarsiffrorna från 600 000 till 2 miljoner. Fjortisarna vid ståplatsscenen skriver LASSE på sina plakat, med ett rött hjärta omkring.

Lasse med blåa sviden,
låt mig besjunga dig nu.
Du tog programmet in i tiden,
Allsångens kung – det är du!

Juli. D v s 2004-10.
En renodlad komiker tar över stafettpinnen. Anders Lundin har det ganska bra förspänt, med precis den lätta ton som gör att han kan surfa vidare på det redan satta konceptet och ta det till högsommartemperatur. Omtalat blir Carolas nummer 2005 när hon exalterad rycker en blomkruka från scenen och kastar ut bland publiken.
Och den 18 juli 2006 är Jorå-Vitjen-vinnarna Lordi där och sjunger ”Hard Rock Hallelujah” med monstermasker och pyroteknik. Bakom scenen extra väktare och sjukvårdare, och tre extra brandsläckare. Det är 28 000 i publiken, rekord förstås. Och på fjortisarnas plakat vid ståplatsscenen står det ANDERS med rött hjärta omkring.
Tittarrekord även på teve den 26 juni 2007, då 2 265 000 ser the Ark, Pernilla Wahlgren och Maria Möller m fl. Fast mot slutet av hans sjuårsperiod dalar dock tittarsiffrorna för Anders.

Allsångsepoken med många rekord i
Anders Lundin eldar på med Lordi
och publiken lär sig att huka
när Carola laddar om med en kruka.


Augusti.
D v s 2011-13.
Ståuppkomikern ut och skönsångaren in. Måns Zelmerlöw gör överraskande debut som programledare. Han håller just på att bredda sig från popsångare till musicalartist och både allsångsprogrammet och hans karriär ger en skjuts uppåt åt varandra. Hans mellansnack och artistintervjuer är mjukare, man slipper hurtighet och gags som man nu fått övermycket av och publiken strömmar tillbaka till Allsången.
Och ingen kan sjunga Stockholmssången ”Stockholm i mitt hjärta” så snyggt och självklart som denne brunögde påg från Lunda. Fjortisarna vid ståplatsscenen skriver MÅNS på sina plakat, med ett rött hjärta omkring. Men musicalscenerna drar i Måns Zelmerlöw och hans tid som programledare blir bara tre år.

Med Måns blir melodin
mer Lund än Lundin.
Som Karlfeldts ”Mörkögda augustinatt”
i stället för kräftor med en lustig hatt.

September. D v s 2014 - 
Petra Marklund börjar sitt nya sommarjobb i morgon. Då blir hon den första kvinnan att dra igång sommaren med de klassiska tonerna ”Stockholm i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu …”.
Efterlängtad av många som programledare! Händerna mot himlen! Nu får hon föra vidare den tradition som startades av Sven Lilja i den vita kostymen. Att hon fick vänta ända tills nu med detta, är dock inte alls att förvånas över.

För beträffande
sammanträffande,
hon är ju också September,
remember?

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar