fredag 29 april 2016

Vid sunda väskor


Med minsta möjliga majoritet på 6-5 sa Kultur- och fritidsnämnden nej. Det gällde om Varberg ville ta emot Lasse Didings skulptur ”Med handväskan som vapen”. Att stå i Brunnsparken, mitt i sagda stad. Ja, skulptören heter Susanna Arwin. Lasse Diding har bara köpt den.



Ett tag har den stått utanför museet vid fästningen här i Varberg. En vacker staty. Storyn bakom är ett foto från 1985 där en kvinna värjer sig med handväskan mot nynaziser på marsch i Växjö. Ordföranden i den här nämnden som sa nej till gåvan hade motiveringen: 
”Alla människor har rätt att framföra sin åsikt och kvinnan begår faktiskt en brottslig handling.”


Brottslig? Sällan hostar hackspetten, som Magnus Härenstam sa. Hon gör inget brottsligt. Hon slår inte nån med handväskan, hon liksom slår ut med den i luften, hon hytter med den. Är det brottsligt att hytta? 



Och titta på en handväska, ser den ut som ett vapen? Nej, snarare som en sköld. Något man håller upp som skydd, för att freda sig, man tar det som man har till hands och markerar sitt motstånd. Den här ordföranden låter som om damen har fyllt handväskan med tegelsten och går bärsärkagång bland de fredsälskande nazisterna. Hjälp, slå mig inte med läppstiftet!



Vid den här statyn när den stod vid fästningen, fanns också nåt annat där. En armé av mindre statyetter, varje dam som en miniatyr av väskdamen. Ett tjogtal små damer i stillsam marsch i kappa och med handväskan på armen, på det där frappant brottsliga sättet.



Det var alltså elva personer i den här nämnden som sa nej till väskdamen. Vad var det för människor? Blir nyfiken här. Jag läser i tidningen vilka som röstade vad.

Ja röstade 4 socialdemokrater och 1 miljöpartist.

Nej röstade 2 moderater, 2 centerpartister, 1 liberal och 1 sverigedemokrat.

Den ser märklig ut, skiljelinjen här. Väskdamen är alltså en höger-vänster-fråga!

Sverigedemokratens nej är ju inte så märkligt, är bara naturligt att vilja stötta sina kamrater i tåget, när de råkar ut för en hotfull handväska. Men de andra nejsägarna?



Nåja, det blev i alla fall inte 11-0, bara 6-5. I Sparbankshallen ägde mötet rum. Sparbanken? Det är ju en av de byggnader som kantar Varbergs torg! Jag går dit. Tittar bort mot den magnifika byggnaden. Visst ja, det står ju en massa byggnadsställningar runt den numera. Av ett infall släntrar jag över dit för att titta närmre.

Byggnadsställningar är ju bara en massa smala bräder och sånt. Hur kan de hålla ihop så där bra? Vad är hemligheten? Jag står alldeles intill byggnadsställningarna nu. Och ser nåt jag aldrig lagt märke till förut. De är gjorda av små handväskor.



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar