lördag 24 juni 2017

Missommar


På Facebook har någon lagt ut en inspelning av en man som ondgör sig på oskicket att säga Missommar. Han är en karl från Dalarna och har ringt in till radion i något sådant där program där man får några minuter på sig att säga sin hjärtas mening om nåt. Och dalkarlen hade alltså synpunkter.
Det heter ju inte "Missommar"! De e ingen jäkla katt de handlar om! Midsommar heter det, med ett tydligt D i mitten, hur svårt ska de vara att fatta det? I den stilen höll dalkarlen på och jagade upp sig. 
En klassiker detta, en inspelning från länge sen, och något som det väl är meningen att man kan skratta åt nu.

Men jag funderade lite på det här. Man kan ju hålla med honom i sak. Att glömma D:et i detta ord är ju en miss. Men tungan vi har, den hushållar vi mycket med. När man har formulerat sitt M och I är det mycket lättare att gå direkt till S i stället för att åbäka sig och ta ett D först, innan man går till S, för då måste man väcka tungan först och säga hörrudu din latmask, rappa på och ta ett D. Säger man Missommar behöver tungan knappt gör nåt. För att ta med ett D måste tungan gäspande ta sig ur sin paulun och med en gymnastisk sträckning dunka i framtänderna.

Onödigt med den extra ansträngningen ju, tänker de flesta. Folk hajar ju ändå. 
Men mot detta protesterar dalkarlen häftigt. Det räcker inte med att göra sig hjälpligt förstådd, man måste också säga som det heter. Annars kommer folk till slut inte förstå att det handlar om MID, en fest MITT i sommaren, när sommaren står på sin kulmen osv.

Fast här får jag nog invända lite mot dalkarlen. MITT i sommaren skulle väl innebära i mitten på juli, en 2-3 veckor senare. Det är ju juni-juli-augusti som är sommarmånaderna. Det vet ju var och en som sett Jenny Nyströms teckningar av årstiderna.

Ha! utbrister då dalkarlen på dalkarlars rättframma vis. Det där bestämmer inte Jenny Nyström. Mitten på sommaren är på årets längsta dag, när det är Sommarsolstånd. Och det inträffar vid just denna tid då vi firar midsommar. Därför ska det heta MIDsommar och inget annat!

Jo, visserligen, genmäler jag, men när man uttalar ordet kan man jämväl tänka sig en viss-

- Hur ska ni ha det, ropar härvid tungan, ska jag svinga mot framgaddarna eller fortsätta kvarta i bingen?

"Kvarta", ropar jag, samtidigt som dalkarlen ropar "svinga".

Varpå nämnda tunga salomoniskt och halvsnarkande gör ett halft utfall mot framtänderna, denna dag då dagen är som längst på året och missarna som flest hos bråda festfirare och majstången står som högst och mest lövad mot den blåmulna himlen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar