tisdag 23 mars 2021

Nyheter i sportens underbara värld


Jag kom på en sak när det gäller idrott. Vi behöver inte längre sträcka på halsen för att se om det är Assar som ska dyka upp bakom ladan. Med satelliter och typ drönare med minikameror kan man nu följa varje meter av skidloppen. Och ha koll på puls och stakfrekvens och syreupptagningsförmåga genom inopererade datachips på de 23 norrmännen i täten.


Själva skididrotten har utvecklats också. Sprintersträckor har tillkommit. De e ju öken att vänta i fem mil på att spurten ska komma, när man kan ta den direkt. Och skejting har införts. För att det går fortare. Om Gustav Vasa kunnat åka skridskor med skidorna hade dalkarlarna från Mora aldrig hunnit upp honom. Man har också kommit på att det blir en tjusig stressfaktor om man byter skidor mitt i loppet.

En liknande utveckling har ägt rum i backhoppningen. Den där plogningen som Jan Boklöv införde kör nu alla med. Borta är den tjusiga linje i luften som bildades genom att hopparna höll ihop benen. Nu spretar alla med benen som skadskjutna kråkor. För att hoppet ska bli någon meter längre. Byte av skidor mitt i hoppet har man ännu inte infört. Men det kommer. Kan bli bra teve.

Pingis har ändrat reglerna genom avkortning. Man går bara till 15 i stället för 21. Lite snopet för dem som är slow starters och listigt invaggar motståndaren i falsk säkerhet och börjar spela först när de skänkt bort de första 15 bollarna.

Även den traditionsrika tennisen, som sett likadan ut sedan Björn Borgs garageportar i Södertälje, har tvingats pilla på regelverket. Tiebreak gäller rgelmässigt numera. Förut var kraven absoluta att det skulle skilja två game för att setet skulle anses vunnet. Ett set kunde då vinnas med 58-56 i game. Läkarna brukade ordinera ”se en tennismatch före sänggående” till patienter med svåra sömnproblem.

Robin-Hood-grenen bågskytte står lite och stampar. Antagligen kör man inte med grågåsfjäder längre, men nytänket i bågskyttesporten är kraftigt eftersatt. En framkomlig väg skulle kunna vara en kombo med puttning av tjocka munkar i bäckar.

Ett antal nya damsporter som kommit, är bara till synes nya. Tyngdlyftning för kvinnor t ex, är inte ny, bara en namnändring. Det är en gren från urminnes tider som tidigare hette ”kvinnors kånkande på livsmedel och förnödenheter och vattenkrukor och barn”.

Fotboll har försökt förnya sig med VAR, men det räcker inte. Matcherna är för sega. Efter 90 minuter + tilläggstid + 30 minuters förlängning + tilläggstid på förlängningen har spelarna harvat sig fram till 0-0. Jag tycker man kan ta bort denna del av matchen och gå på straffläggningen direkt. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar