lördag 2 juni 2012

En silhuett

Kanske den mest världsberömda silhuetten. TVn på, signaturmelodin, silhuetten tecknad, i silhuetten kryper sedan in hans huvud och fyller upp silhuetten. "Alfred Hitchcock presenterar" hette serien. Krypande mysrys. 

Den kändaste episoden var Lambs To The Slaughter, som sändes första gången den 13 april 1958. Barbara del Geddes hade huvudrollen. Hennes sätt att göra sig av med mordvapnet är fortfarande oöverträffat i finess. Kuriosa: hon spelade också mamma Ewing i evighetsserien Dallas.

Hitchcock hör till de absolut största regissörerna, om han inte är den störste. Många av hans filmer blev stilbildande. Hans mästerverk kommer som på ett radband. Man kan bara göra ett axplock: 

1940 Rebecca. En bland de första. Hamletskådisen Lawrence Olivier och Joan Fontaine. Hans krypande stämning, där det ruggiga växer i det bara anade, skapades här.
 
1946 Notorious. Cary Grant och Ingrid Bergman. Berömd bl a för den tre minuter långa kyssen där de diskuterar vad de ska ha till middag.

1948 Repet. James Stewart och Farley Granger. Bara fyra klipp i hela filmen.

1951 Främlingar på ett tåg. Farley Granger igen. Och Robert Walker. Filmatisering av Patricia Highsmiths kriminalroman.

1954 Fönstret mot gården. James Stewart. Och med Raymond Burr i en av birollerna, hans som spelade Perry Mason, urtypen för alla rättegångsadvokater.

1957 Studie i brott. Konstig titel. Borde ha behållit originalets "Vertigo". För det är höjdskräck det handlar om. James Stewart och Kim Novak. Och Barbara del Geddes, igen, i en biroll.

1959 I sista sekunden. Cary Grant och Eva Marie Saint. Scenen på åkerfältet med Cary Grant och flygplanet. En av många klassiska scener.

1960 Psycho. Den mest plagierade av alla hans filmer. Men originalet är oslagbart. Duschscenen med Janet Leigh stilbildande. Och en fantastisk Anthony Hopkins i den andra huvudrollen.

1963 Fåglarna. Tippi Hedren i huvudrollen. Nej, inte Pippi. Tippi. En skolbok i hur man bygger upp en stegrande spänning i en film.

1964 Marnie. Tippi Hedren igen, och Sean Connery. Han är fantastisk i denna film, som är en psykologisk thriller.

1972 Frenzy. Kallas hans sista mästerverk. Oj, vilken spänning när boven letar efter sin ring som han tappade efter dådet.

Elva filmer under 32 år. Och bara ett axplock. Inte ens våran Ingmar toppar väl detta? Och då menar jag inte Stenmark ... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar