fredag 8 juni 2012

Vår nya nationalsång

OK. Som vi sa i förra inlägget ska vi nu revidera nationalsången lite. Den består av två verser. Först skådar vi på båda. Kollar in helheten. Hmmm. Texten är hyfsat lyrisk, faktiskt. Bättre än den lite släpiga musiken. Men melodin behåller vi förstås. Låten blir OK om vi bara byter ut det vi måste för att kunna stå för texten. Och stå ut när man sjunger.

Nå, var finns då lössen i fanan som vi måste skaka ut? Jo, vers 2, närmare bestämt de tre första raderna. De är nattståndna och har gjort sitt (se förra inlägget). De måste ersättas. Resten behålls som den är.

Bort alltså med det. Och in med vad?
- Jo, lite mer tydligt att det gäller Sverige, "fjällhöga nord" är ju enda ledtråden, aha detta är norska nationalsången.
- Och lite passion och färg.
- Och att kärlek till sitt eget land kan innebära samma klappande hjärta för alla andra länder.
- Mer globalt och mindre insulärt.

De färgerna på paletten häller vi nu resolut in i de tre nya raderna.

Och vips! En ny, reviderad, nationalsång! Här kommer den:

Du gamla, du fria, du fjällhöga nord,
du tysta, du glädjerika sköna,
jag hälsar dig vänaste land uppå jord,
din sol, din himmel, dina ängder gröna!


Jag älskar dig, blågula, avlånga land,
som du älskar friheten på jorden
och räcker till jordklotets människor din hand.
Ja, jag vill leva, jag vill dö i norden!

Jag avstår flott från alla anspråk på copyright på den nya nationalsången. Richard Dybeck får fortfarande stå som upphovsman. Det räcker om han byter namn till Richard Nybeck, eftersom nu tre nya rader rinner i hans bäck. I stället för Dy.

En grej med nationalsången är också att den aldrig blivit spikad som nationalsång av riksdagen! Där är vi olika alla andra länder tydligen. Det var någon kung, Oscar 1 eller 2, som började med att resa sig när den spelades. Och på den vägen är det. Vi betraktar den bara av tradition som nationalsång.

Alltså kan vi nu skicka in det nya förslaget till riksdagen så kan de anta detta som vår officiella nationalsång. Det gör de säkert. Det antar jag.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar