fredag 23 maj 2014

Ett vi eller ett tvi

Det är supervalår i år. Tre stycken.

1. Först var det ESC. Jorå Vitjen alltså. Där fick vi inte rösta på Sverige, men vi fick rösta på andra länder i stället. Och det är det som är vitsen med tävlingen. Man ser landet som ligger tvåa när de ska lägga sin tolva och då gör de det på den som ligger etta. Inte med beklagande att slumpen ville så, utan med ogrumlad glädje, att vi är ett vi.

2. Nu på söndag är det EU. Val till Europaparlamentet alltså. Då väljer 400 miljoner människor från 28 länder vilka 751 personer som ska sitta där under de kommande fem åren. Av de 751 ska 20 vara från Sverige. Det är det som valet gäller. Typ vanliga riksdagsvalet alltså, fast på Europanivå.

Det brukar vara det glömda valet, då många väljer sofflocket i stället för valurnan, Europa är ju så stort och jag så liten. Media tycker att i år blev det lite glöd i debatten först när det där med grisarna avslöjades. Att danska grisuppfödare ger antibiotika till alla grisar om någon enda av dem är sjuk, för att det blir billigast så. Varvid antalet grisar som bär på bakterier resistenta mot antibiotika ökade explosionsartat från 13 till 88 procent och som följd har 4 människor i Danmark dött.
 
Men jag oroar mig mer för smånassarna i Sverige, det där partiet som kom in i vår riksdag som åttonde parti, buren dit av främlingsskräck och främlingshat. De massmobiliserar sina väljare nu för att få in en fot i Europaparlementet också och vräker ut pengar på reklam. Ett glättat kuvert damp ner här hemma. "Trygghet & tradition", stod det, bild på deras toppkandidat. Hon med standardsvaret när journalister ställer obekväma frågor om deras program: jaså det där, det är ju bara ett räkneexempel.

Smånassarnas ledning tror de kan dupera oss, genom fagert tal om svenskhet och om nolltolerans mot rasism. Men deras parti är grundat på rasismen och företrädare för deras parti har gång på gång ertappats med nazistiska slagord och handlingar, med eller utan järnrör, på torg och på nätet. Det är hos dem människohatet sticker upp sitt fula tryne, man hör ekot av deras rötter, de marscherande brunstövlarna på 30- och 40-talet, misstänkliggörandet och förföljelsen av människor som är inflyttade eller av annan härkomst och den yttersta skammen i historien: folkmordet på 6 miljoner judar.

Det är fler än de 4 personer som dog av de danska grisarna. Bara som ett räkneexempel.

Vi måste rösta i EU-valet. Och det viktigaste är att inte rösta in en rasist. Vad man röstar på av de andra partierna spelar roll, men det är mera sekundärt. Oavsett deras olika politiska syn från vänster till höger så delar de i alla fall samma människosyn. Att vi alla ändå på något sätt är ett vi. Hos nynassarna är det bara vi som ser lika ut som är ett vi, dom där borta ska hålla sig där borta, gu´nåde dom annars.


Så rösta. Men rösta inte in någon rasist i parlamentet! Vad som helst annat. 

Sofflocket är extra hårt och obekvämt nu på söndag. Mycket bättre vid valurnan. Där kan man med ogrumlad glädje rösta på att vi är ett vi. 

3. Den 14 september är det riksdagsval i Sverige. Det vanliga valet alltså i detta supervalår.
Hur ska man tänka där?
Se 2 ovan.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar