måndag 28 maj 2012

Jorå, hon vann

I lördags var det femte gången. Som Sverige vann den där tävlingen som haft så många namn. Schlagerfestivalen. Melodie Grand Prix. Melodifestivalen. Eurovision Song Contest. Men just nu verkar vi alla här i landet ha enats om att den heter ”Jorå vischen”.

Som vi tyckte redan när Loreen vann den svenska uttagningen, var ”Euphoria” en jättebra låt, vilket gav anledning till förhoppning om en bra placering i finalen i helgen. Men den var allmänt segertippad och sånt kan vara dödskyssen för en låt. Vi minns ju hur den segertippade Anna Bergendahl för några år sedan röstades bort redan i semifinalen.

En annan nackdel var ju att alla röstar på sitt grannland oavsett hur låten låter och vi har ju bara några få grannländer.

En tredje nackdel kunde vara att hon sjöng för bra. Många av de senaste årens segerlåtar har ju varit av typen ”vem trampade katten på svansen?”

Själva numret var också stilrent och av hög kvalitet, vilket var mycket oroande. Där fanns ju varken eldslukare som hoppar bock eller 24 dunkande trumslagare med slaktarförkläden.

Sen gick hon ut på scenen barfota utan smink och utan tajta kläder, hon ensam hela låten i stort sett. Och sjöng.

Och plötsligt vände allt i tävlingen. Hjärna, hjärta och kvalitet uppskattades plötsligt av hela Europa. Och trams, plagiat och smaklöshet förpassades dit där det hör hemma, på sophögen.

För läsaren som till äventyrs inte såg det, kan meddelas att Loreen fick 113 poäng. Låter som fin utdelning, kanske du spontant säger. Men jag menar inte att hon fick 113 poäng, utan 113 poäng mer än tvåan. Hon fick totalt 372 poäng, näst högst genom tiderna. Tolvorna regnade in över Loreen och hon fick poäng från alla deltagande länder.

Från alla utom ett land. Italien. Om man åker till Italien, hittar man nog många låtar med eldslukare och trumslagare som hoppar bock med slaktarförkläden och svanstrampade kattor.

Det Loreen lyckades med är jämförligt med att Zlatan kommer fri med målvakten i finalen i Fotbolls-EM i sommar och fintar till Källström som nätar i krysset till 5-1 för Sverige.

Eller att alla plötsligt slutar skövla den skog vi behöver på den här planeten för att överleva.

En rapport från den nischen
som vi kallar Jorå vischen.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar