fredag 24 maj 2013

Pappersdrake i uppvind

I gårdagens DN står med stora svarta bokstäver ”Därför besökte Löfven Husby i hemlighet”.

Man hajar till. Vad är det här? I hemlighet? Vad är det nu för skumrask Stefan Löfven håller på med? Vad har han mörkat för nåt? Man ser för sin inre syn hur han insvept i fotsid kappa smyger kring huskropparna iförd lösmustacher.

Så läser man ingressen och där står att ”på tisdagskvällen fanns S-ledaren Stefan Löfven på plats i Husby, något han höll hemligt för journalister”.

”Något han höll hemligt för journalister”. För journalister, alltså. Man märker upprördheten från tidningen i detta majestätsbrott från Stefan Löfven. Hur understår han sig!

Någon förklaring till vad Löfvens brott består i, ges inte av tidningen. Den utgår från att även läsaren anser att politiker har anmälningsplikt till tidningsredaktioner. Måste man inte räcka upp handen i skolan och fråga fröken om lov att gå på toaletten kanske?

Jo, jag vet. Tidningens argument: Självklart får inte politiker hemlighålla nåt för oss. Vi är allmänhetens tjänare. För att du, kära läsare, ska veta vad som händer måste vi förmedla till dig alla nyheter i samhället. På vårt vanliga opartiska vis.

Själv anser jag nog att det var länge sedan tidningarna förmedlade nyheter. Nu skapar de nyheter. Pressetik är hopplöst omodernt och säljer inga tidningar. Och ger inga inbjudningar till tevesoffor på bästa sändningstid.

I dag snappar vi upp nyheter på bättre sätt än genom papperstidningar.

”Något han höll hemligt för journalister”. Bra, Stefan, att du ”hemlighöll”. Du behöver inte räcka upp handen och be murvlarna om lov.

Jag vet inte vart DN är på väg. Kvällsblaskorna, båda två, går med snabb takt mot nischen där Se och hör finns. Ogenerat skvaller och så grova vinklingar som möjligt.
Den bara halvt oseriösa nischen har de lämnat bakom sig. Kommer DN att söka sig dit nu? För att bli lite modern och tvätta bort den besvärande stämpeln av seriositet?

De har dock en ny, ung och kompetent chefredaktör i Peter Wolodarski. Och själva texten längre ner i artikeln om Löfvens Husby-besök var proffsig. Men rubriken och ingressen! Man ser nya tecken i skyn för Herbert Tingstens gamla tidning.

Pappersdraken kränger lite i uppvinden. 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar