söndag 5 maj 2013

Frasse från Örebro

Petersplatsen i Rom. Paraplyt uppfällt, precis som många hade av de åttioelva tusen andra som samlats för att se och höra påven denna första maj. 

Den enorma Petersplatsen var full med folk. Solen sken obarmhärtigt, paraplyerna blev parasoller. Det var ju en ny påve sedan mars. Värt att vänta på, för att se hur han var. Och vänta fick man. Minuterna drog sig sakta fram. Alla i tålig väntan. Där uppe på balkongen högst upp skulle han stiga ut och hälsa massorna. Så var ju traditionen.

Tittade mot balkongen. Gjorde kameran skjutklar. Just där mellan det gröna och det randiga paraplyet framför mig var det en lagom glipa där jag kunde fota. Gick igenom i huvudet vad jag läst mig till om honom. 

Tog sig Franciskus som påve-namn (efter fattigmunken Franciskus av Assisi). Den förste icke-europeiske påven på 1 272 år. Talar fyra språk flytande: spanska (kommer ju från Argentina), italienska (hans föräldrar är från Italien), tyska och latin. Men på bilder framstår han inte så påvlig. Ser mest ut som en vänlig ämbetsman från Örebro.

Så steg ett jubel över hela Petersplatsen! Jag tog inte ögonen från balkongen däruppe. Såg ingen där. Var är han? Rörelse i publiken där framme. Nåt hände men vad? Och så såg jag honom! Han åkte omkring bland publiken! Stod på en vagn av nåt slag och åkte runt i en gata genom folkhavet. Fort, kameran, för sent, hann inte.

Sen efter ett tag kom den påvliga vagnen tillbaka, körde ett varv till, fast åt andra hållet. Hade kameran riktad rätt denna gång, men man fick bara glimtar mellan alla ryggar, klickade av foton på måfå, nån dimmig ljusgestalt skymtade på några av dem.

Grundlurade alltså. Inget framträdande på balkongen högst upp i Peterskyrkan enligt traditionen. I stället en färd runt i publikhavet. Held följdriktigt egentligen. Man känner att han vill införa en ny stil som påve. Mindre vräkighet och avstånd. Mer enkelhet och närhet till folket. Och folket jublade förstås. Åt sin Frasse, som valt som valspråk ”obetydlig men utvald”. 


Och som uppmanat sina argentinska landsmän att inte slänga ut pengar på att åka till Rom för att se honom, skänk pengarna till fattiga i stället.

Avslutar med en utvald men obetydlig dikt om denna första maj i Rom.

På påve Franciskus
kom vi för att glo.
Han var en friskus.
Kom från Örebro.
Kameran och vi
fick lika mycket tji
när han dammade förbi.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar