tisdag 22 oktober 2013

En Bildt säger mer än tusen ord

Nya moderaterna har skaffat ny logga. 

Alltså inte den gamla nya loggan, som de skaffade sig när de blev de nya moderaterna till skillnad från de gamla moderaterna. Utan en ännu nyare logga som visar att de är ännu nyare, alltså jättenyare än de var när de bara var nya. Och man tittar på den nya loggan, alltså den jättenya loggan, och man vågar knappt erkänna det men det är lite svårt att se vad som faktiskt är nytt. Ett blått M. Typ.

Men innehållet i politiken är jättenytt. Och deras lösningar på politiska problem är jättenya och jättevarierande.

- Jaha, ni i moderaterna, hur vill ni lösa arbetslösheten?
- Vi sänker skatterna.
- Jaså. Jaha. Och hur vill ni komma åt utanförskapet och de växande klyftorna i samhället?
- Vi sänker skatterna.
- På så sätt. Och här i Sverige går ju skoldebatten het. Jättemycket läxor eller jättelite? Eller inga alls? Betyg jättetidigt eller jättesent? Eller aldrig? Hur ställer ni er där?
- Vi sänker skatterna.
- Men utomlands då. Ta folkmordet i Syrien. Där är ju västvärlden lite delad. Ska man intervenera medan det finns några syrier kvar i livet eller vänta på att FN formulerat klart gemensamma resolutioner? Hur ser moderaterna på den frågan? 
- Ett väldigt svårt problem det där. Som beror på att de inte sänkt skatterna.
- Men det här med att sänka skatterna en massa, det är ju väldigt kostsamt för samhället. Hur har ni tänkt att vi ska ha råd med det?
- Jo, där har har vi en väldigt bra idé. Vi sänker skatterna.

Så själva innehållet i politiken är nytt. För att inte säga jättenytt. Ja, det är t o m själva ordet innehållet som är det nya. Det märktes med tydlighet i söndags när utrikesministern intervjuades i Svenska Dagbladet.


Utrikesdepartementet sköter en tredjedel av det svenska biståndet, nära 12 miljarder år 2012. En intern UD-rapport visar på grova och systematiska brister i UDs hantering av biståndsmiljarderna. D v s ”var är pengarna? Krav från många biståndsorganisationer att UD fråntas ansvaret för detta som de uppenbarligen inte klarar av. Chef för UD är utrikesministern. På fråga från en SvD-journalist om utrikesministerns ansvar, svarar utrikesministern:


- Jag har ansvar för personalpolitik och sådant, men inte för innehållet.

Inte för innehållet alltså. Ordet ”chef” får här ett nytt innehåll. Jag är inte helt klar över vad utrikesministern menar han ansvarar för. UD-personalens tjänstebilar? Deras rikskuponger? Något ansvar för hur de sitter och dribblar med miljarderna har han dock inte. Eftersom han är chef.

Ja, utrikesministern och chefen för UD bedyrar att han inte har mer ansvar för UDs verksamhet än "vem som helst i regeringen". Den pompöse besserwissern blir här plötsligt till en blyg viol. Ansvar? Moi?

Kanske är det helt enkelt det som den nya loggan ska föreställa. Blott en viol. Typ.

Fast man kan inte låta bli att undra lite vart de där 12 miljarderna tog vägen.

Hur många miljarder har förresten regeringen använt för skattesänkningar? Vad ska man tippa? Tolv?

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar