söndag 27 december 2015

Signal från Varberg



Som sagt, vad betyder Varberg?
Jag menar, berg är ju inte så svårt. Men var? ”Var” som i sår? ”Var” som i dåtid?

Ja, hur bär sig en frågande människa åt som söker svar på sina frågor? Hon gör det hon gjort sedan urminnes tider. Hon googlar.

Google säger att varken ”sår” eller ”dåtid” är rätt. Varberg hette först Vårdkaseberg. Då pratar vi början av 1400-talet. Sedan förkortat till Vårdberg. Och senare förenklat till Varberg. Berget är det berg där Varbergs fästning ligger än i dag. Och fästningen, när byggdes den, ja då pratar vi slutet av 1200-talet.

Vårdkase är alltså det som döljer sig i var. Vad är då en vårdkase?

Jo, det var en stor lägereld som man kunde tända högst upp på en kulle eller berg, så att den kunde ses på långt håll. Träspiror eller höga vedklabbar antändes när en fara hotade riket. Vård är ungefär "väktare", kase är helt enkelt en hög, en stapel. När vårdkasen brann kunde den ses långt bort från nästa höjd där man tände den vårdkase som hade byggts upp där. Som syntes till nästa vårdkase som då antändes osv. En kedja av brinnande signaleldar.

En fara hotar riket idag. I Sveriges riksdag har ett parti med rötter i rasismen och nazismen röstats in. Hur det nu kunde ske. Har folk glömt nazisternas bestialiska massmord på oskyldiga civila under andra världskriget, deras folkmord på judar och utrensningar av homosexuella och romer och alla som de inte ansåg vara värda att leva? Allt för en korkad idé om en ren ras.

Stöveltrampet från brunskjortarna hörs överallt i vårt avlånga land. Nynazisterna i riksdagen blir alltmer högljudda, deras sympatisörer sprider sitt hat på nätet och flyktingförläggningar utsätts för mordbrand. Men hot och hat och våld och skräck för främlingar har inte ett skvatt med svenskhet att göra. Så vi ska inte svara med samma mynt.

En gallskrikande tyskösterrikisk diktator från historiens sophög är inte modellen för oss. Vår modell är en svart medborgarrättskämpe från södern i USA, Martin Luther King, som sa det så här enkelt:
"Darkness cannot drive out darkness, only light can do that. Hate cannot drive out hate, only love can do that."

Vi är fredliga. Vi är många. Vi vägrar att hata folk för att de är annorlunda. Vi säger välkommen till människor som flyr för sina liv för att komma hit och bygga upp en ny tillvaro här för sig själva och sina familjer. Vi vägrar att vara rädda missunnsamma egoister. Vi håller ihop det här landet. Vi slår vakt om de människor som bor här och de som kommer hit från andra länder och vill fortsätta bygga upp vårt land. Det är detta inkluderande som innebär att vara svensk. Äkta svensk.

Varje gång vi visar detta öppet och fredligt, skickar vi upp ett ljus av ord, en eldkvast av handling. Som kan ses av någon annan. Som fortsätter. En kedja som försvarar och slår vakt om det som är vi. Från vårdkase till vårdkase. Från människa till människa. 

Det är det Varberg betyder. 
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar