söndag 15 maj 2016

En musiktävling i går


Jorå Vitjen har avgjorts. Vann gjorde det strålande dansnumret Grey people. Och tvåa kom komikern Lynda Sarah Dawn Woodruff Finer med halsbrytande cockney, stora brillor och stagediving. Och sen var det de där två som var till förväxling samspelta i sina shownummer, Mede Löf och Petra Zelmermons. De kom trea.

Kikar i morgonblaskan. Nej, de var helt andra som vann! Det verkar ha varit nån låttävling också mitt ibland allt. Ja, det var ju en massa teknikflashande på scenen, en ryss som sjöng upp och ner och sånt, för det var tydligen artister med också, från en massa europeiska länder. Som Israel och Australien.

Såg på reprisen. Ja, det stämmer. En svensk med också. Frans. Sjöng ypperligt fint sin låt, men vinst kunde det förstås inte bli. Det såg man direkt i Green Room. Där ska man ju skratta med hela ansiktet, böja sig fram mot kameran så pornära som möjligt, samtidigt som man hoppar upp och ner i soffan och ha alla andra i numret omkring sig doing the same. Lätt påminnande om en förrymd babianflock utfodrad på extasy.

Frans gjorde ingenting av de sakerna. Han bara log lite grand så där. Man tar sig för pannan! Hur tänkte karl´n? Han missade ju alla föreskrivna moves i Green Room!  

Så därför stod kampen om segern i stället mellan Ukraina och Ryssland. Utgången kändes given på förhand. För vilken av alla ryssgrannländerna vill riskera att gasleveranserna från Ryssland stryps? Men Ukrainas låt var kaxig, handlade om Rysslands övergrepp mot Krim-borna. För att inte bli avstängd, falla på fy-på-sig-ingen-politisk-låt-regeln, begränsade man det till övergreppet under andra världskriget, no worries, bara en historisk låt således. För säkerhets skull benämnd ”1944”.

För det var den 18 maj 1944 som Stalin deporterade 190 000 tartarer från Krim i boskapsvagnar till Uzbekistan och Sibirien, där en tredjedel av dem dog av sjukdom, hårt arbete eller svält. Jamala, som den ukrainska artisten hette, sjöng om sin mormors mor, som var en av de 190 000. Jag vet inte hur Stalin motiverade det, att de själva ville det? Så motiverade i alla fall Stal-, förlåt, Putin, sin annektering av Krim i Ukraina 2014.

Ryssarnas regering har förresten börjat köra med ordet ”ryssofobi” om allt som är det minsta kritiskt mot dem. Skulle ryska plan ha kränkt Sveriges luftrum? Det är bara ryssofobi. Skulle ryska tanks ha patrullerat längs Ukrainas gränser? Bara ryssofobi.
Skulle ryska idrottsmän vara dopade? Bara ett upprörande ryssofobiskt påstående.

Javisst ja. Tävlingen. Den vanns av Ukraina efter en nagelbitare. Även Australien kom före Ryssland. En noterbar sak var att Ukraina vann även i Rysslands telefonröstning. Vad gör Putin nu? Kallar hela det ryska folket för ryssofobiskt?

Slut på rapporten från denna musiktävling. 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar