torsdag 12 maj 2016

Brexit


Den 23 juni röstar Storbritannien om EU. Om de ska stanna kvar eller gå ur. Och förespråkarna för att gå ur är många eller åtminstone högröstade. Brexit som det så slagfärdigt kallas. Och det finns förstås många nejsägare till EU även i Sverige. Men många som intervjuas i teve på Londons gator försäger sig. De säger Europa, inte EU.

En affärsman eller advokat, ett ungt lejon i alla fall: Jag röstar Brexit. England klarar sig utmärkt utan Europa.

För EU, det är ju Europa, det är där borta, nånstans bortom vattnet. Och vi är ju här. Dom där borta ska ju inte bestämma över oss. Det gör vi själva, thank you very much.

Nå, vilka världsdelar har vi, little Michael, frågar läraren.
Well, there are six of them,
svarar lille Michael och räknar upp dem på fingrarna. Afrika, Amerika, Antarktis, Asien, Oceanien och Storbritannien.

Det är ju två frågor här. Det ena är att gå ur eller stanna kvar i EU-samarbetet. Och britterna har förstås suverän rätt att bestämma hur de vill ha det med den saken. För egen del har jag inget problem i valet, när det gäller Sverige och EU. För att klara detta stackars klot från krigsgalningar och miljökatastrofer måste vi samarbeta med varandra, det räcker inte med att vi gör det omkring Sundbyberg eller nåt.

Men EU är ju så dåligt? De detaljstyr för mycket, och de är så tandlösa, skulle påverka omvärlden mer, och det är ett sånt pampvälde. Visst. Men det är inget skäl att skrota EU. Då får vi väl jobba för att EU detaljstyr mindre, påverkar omvärlden mer och blir mindre av ett pampvälde. Vi har ju bara ett Europa och en värld. Vad är alternativet? Ska vi lägga ner Europa? Gå ur världen?

Den andra frågan är vad vi tillhör eller inte tillhör, oavsett vad vi anser om det. Mannen på Londons gator som pratar om Europa som om det är en annan plats än där han befinner sig. Vi själva som pratar om samhället, som om det är något mystiskt utanför oss. Vad skulle samhället vara om inte vi själva? Summan av alla oss?

En till sån där historia, som jag kommer att tänka på.
- Varför har du fötterna utanför täcket? Blir du inte kall om dem?
- Jo, det är klart de är kalla.
- Varför stoppar du inte in dom då?
- Inte vill jag ha dom kalla otäckingarna in under täcket.

Brrr.

Den där engelsmannen på gatan som vill knoppa av sig den kalla otäckingen EU.

Brrr exit.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar