onsdag 30 augusti 2023

Den asiatiska tigermyggan


Anders Lindström på SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) meddelar i en artikel att ett exemplar av den asiatiska tigermyggan har hittats i Sverige.

Det är den mest invasiva myggarten, tydligen, som spridit sig till tempererade och tropiska områden i hela världen. När den är etablerad fortsätter den sprida sig med hjälp av lastbilstransporter och campingtransporter, står det.

Vad gör den för illa då, denna mygga? Jo, läser jag den kan sprida virus av typen dengue, chikungunya och zika. Dengue är den enda som låter svagt bekant, jag googlar dengue för att fräscha upp mina kunskaper.

När man blivit biten av myggan kan det ta 4-10 dagar innan dengueviruset gör att man blir sjuk. Då kan man få upp till 40 graders feber, frossa, värk i muskler och leder, värk bakom ögonen, illamående och kräkningar, svullna körtlar och utslag. Det står att alla bitna förstås inte reagerar så illa, men de som gör det kan få ligga med dropp och övervakning på IVA (intensivvårdsavdelning) p g a risken att man får blödningar i många inre organ och från organ i tarmkanalen, vilket kan leda till döden.

Kommen så långt tänker man, men det finns väl motmedel, vaccin eller nåt? Ja, det finns det. Skönt, man andas ut. Men inget vaccin tillgängligt just i Europa. Va? Men vad finns för skydd för oss i Europa då? Och artikeln svarar: ja enda skyddet är väl att undbika att bli biten. Och fortsätter uppmuntrande: men den mygga som nu påträffats i Sverige har oskadliggjorts.

På nåt sätt blir man inte så lugnad av det beskedet. Få se, är det inte myggor som brukar ha lite barn och barnbarn och barnbarns barn, i ett antal av sisådär några miljoner.

Hur vet man att just den här påträffade myggan är ensamstående?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar