söndag 11 september 2011

Massor med vatten

Det var tio år sen i dag. Och det är som Palme. Alla minns var de var.

För att försöka förstå öser teve och tidningar på med allt de har om detta. Men detta förstår vi inte.

Med den kyliga hjärnan kan vi registrera och fatta. Men det är som att läsa en meny. Resten av oss (hjärtat/själen/känslorna eller vad man ska kalla det) har svårare med sådana här saker. Den delen av oss säger bara ”overkligt” … helt ofattbart” …
Förstår inte.
Sitter kvar i tom matsal utan att kunna beställa in och fortsätter stirra på menyn.

Fortsätter stirra i tidningen och på teven med samma bilder som från en skräckfilm och där alla texter och röster hjälps åt att skrika i den tomma salen, skrika in det vi pekar på i menyn.

Och det är som Hitler också. Det enda man på riktigt kan förstå inne i sin kropp var att han hade en frimärksmustasch.

Och som Tolkien. Hans ”Sagan om de två tornen” kan man, om man vill, läsa som en vision av det som komma skulle. För tio år sen idag.

I dag invigning av det nya. World Trade Center som alltsedan katastrofen kallats Ground Zero heter från och med i dag National 9/ll Memorial Plaza.

Michael Arad är den som formgivit den nya platsen och jobbat med den sedan 2004, då han vann arkitektuppdraget bland 5 200 personer som skickat in bidrag till tävlingen. En trettonhövdad jury avgjorde. En av jurymännen, James E Young, säger att vad de letade efter i förslagen var ”en utformning som kunde uttrycka förlust men också förnyelse. En plats som kunde vävas ihop med stan igen, inte ett permanent gapande sår”.

På platsen finns två fyrkantiga hål precis där de stod. Och precis lika stora. Men inga tomma hål. Massor med vatten som rinner ner. Vatten är bra. Det här kan både bli en bakåt- och framåtplats. Man kan stå och titta på dammen och vattenfallet och se vad man vill, tills kanske salen fylls, menyn blir nåt på tallriken och man kan till slut få ihop det. Kanske. Vatten kan ibland flytta stora block av oförstånd och inlåst chock.

Och världen består av tre fjärdedelar vatten.

Och människan består av tre fjärdedelar vatten.

Hur mycket hon än gråter.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar