lördag 20 april 2013

Benjamin och min visa

Det heter gräshoppa. Eller syrsa. Eller vårtbitare. Enligt google är de dock olika sorter. Fast vi ofta blandar ihop dem.  

Titta på gräshoppan, säger vi, och pekar på en vårtbitare. 

Hör du syrsorna, frågar vi, när gräshopporna sjunger.

Eller sång, det är ju det som uppstår när den gnider vingarna mot varandra.

Vingarna kan även användas till något annat. Nämligen att flyga. Det gör den vissa år tillsammans med miljarder kamrater.

I år är ett sådant år. En ny gräshoppssvärm drabbar världen just nu. En svärm av gräshoppor låter kanske lite idylliskt så där. Men de ska äta. Och om de är några stycken – och miljarder av dem är ju en del – lämnar de alla besökta åkrar och fält förrödda. Varenda ätbar gnutta bortsopad från jordens yta. Bonden som ägde åkern eller fältet plötsligt ruinerad.

Enorma gräshoppssvärmar är lika med hungersnöd för människan där de drar fram. Ris t ex. Basfödan för de flesta i Asien. Ena ögonblicket ett moget risfält och försörjningen tryggad för familjen och byn. I andra ögonblicket är himlen förmörkad och hela risfältet gräshoppsfärgat. Och när svärmen drar vidare är det livsuppehållande risfältet utplånat. Som om någon tryckt på delete-knappen. 

Man minns ju beskrivningarna i bibeln, men har glömt att det kan hända även i dag. Det enda som ska till är någon händelse som förlänger deras äggkläckningsperiod. Det var visst någon storm som gjorde det i år och Madagaskar verkar vara epicentrum för gräshoppsinvasionerna.

Men kan man inte göra något? Ändra deras riktning eller nåt? Styra om förödelsen till dit där det gör mindre skada, kanske t o m gör nytta? Ja, man kan ju önska i alla fall.

Önska? Och på näthinnan dyker Benjamin Syrsa upp vid det stora stearinljuset, sjungande för skogens alla djur.

Och då skulle vi alla kunna sjunga, med Bengt Feldreichs bästa julaftonsröst:
  
Ser du svärmen i det blå?
Allt du önskar kan du få.
Jättebra, då önskar jag
blott dessa två:

Flyg bort dit Al-Assad är
Svärma alla hans gevär
så att han ej hitta kan
sin militär.

Flyg till Kim Jong-Un nån kväll.
Sjung så kanske han blir snäll.
Svärma sen hans kärnvapen
till Häcklefjäll.


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar