fredag 22 augusti 2014

Att svara eller inte svara - det är regeringsfrågan

Nu har valaffischerna satts upp över landet och man går riktigt omkring och myser.

Titta, vilken ung och snygg regering vi har! Och oppositionen sen! Inte en rynka på någon och inte ett enda hårstrå ligger snett. Reinfeldt kanske haft lite försprång när det gäller det senare, men nån fördel måste det väl vara att sitta i en regering.

Valaffischerna markerar starten för valspurten. Hittills har vi gått igenom en fas som vi kan kalla Artighetsfasen.

Reinfeldt (R): Ge väljarna besked om ni tänker regera med V eller ej, Stefan Löfven.
Löfven (L): Det är faktiskt ni som ska ge väljarna besked, Fredrik Reinfeldt, om ni ska regera med SD som stödparti eller ej.
R: Undvik inte frågan nu, Löfven, det är ni som ska ge besked.
L: Nej, det är ni som ska ge besked, Reinfeldt.
R: Nej, det är ni.
L: Nej, först ni.
Båda trugar, slår blygt ned ögonen och propsar på att den andre bjuder upp först.

Ingen större skillnad var det om någon slipad skjutjärnsjournalist ställt samma fråga.
Om Löfven pressats om V, har han börjat vissla en gammal kampsång från Metall och tittat i taket.
Om Reinfeldt pressats om SD, har han med intresse studerat ett hårstrå på kavajuppslaget eller slitit upp mobilen ”ursäkta, fick just ett brådskande samtal från Merkel, eller om det är Putin”.

Men nu när landsfäderna och landsmödrarna äntligen kan le hult mot oss från de välkammade och rynkfria affischerna i alla gathörn, är Artighetsfasen över. Och Tydlighetsfasen har börjat. För nu tar de bladet från mun, för att ge väljarna besked. 

Vi är tydliga i regeringsfrågan, säger Reinfeldt. Vi vill självklart inte regera med SD som stöd, så vårt glasklara besked till väljarna är att om de rödgröna blir större än alliansen, så släpper vi fram en rödgrön regering. Dvs om de kan få igenom sitt förslag till statsbudget i riksdagen, förstås. Om vi tycker att de inte kan få det, så tar vi självklart vårt ansvar och regerar vidare. Men inte med SD som stöd, för dem isolerar vi. Det är vårt besked till väljarna. Vi är tydliga med det här.

Hur den där isoleringen av SD ska gå till, ifall alliansen blir mindre än de rödgröna men ändå regerar vidare, går han inte närmare in på. Fredrik kanske låser in dem på riksdagsmuggen?

Vi är tydliga i regeringsfrågan, säger Löfven. Vårt glasklara besked till väljarna är att vi går till val på att Sverige får en S-regering i september. Förlåt, S-ledd regering, menar jag. För MP är ju en naturlig samarbetspartner. Kan ingå i en regering med oss. Och V kommer vi ha ett samarbete med. Lite grand. De kanske kan få hjälpa till med att ta ner affischerna. Och C och FP kan vi tänka oss att samarbeta med, det har vi gjort förr. Och Gudrun är ju trevlig också. Allt beror på hur valet går för alla. Det är vårt besked till väljarna. Vi är tydliga med det här.

Men få se nu, var det inte nån annan som sa nåt liknande?

Och så går nya rapduon Fredrik & Stefan arm i arm ut i den ljumma sensommarkvällen skrålande på den gemensamma refrängen ”Vi är tydliga med det här, vi är tydliga med det här …”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar