måndag 4 augusti 2014

Lenas bannbulla

Läste i lördagens morronblaska att Vladimir Putin nu tagit ett nytt initiativ för mänskligt framåtskridande på denna planet.

Han har nämligen startat Intervision. Återuppväckt den, kanske man ska säga. Intervision är en kvarleva från det kalla krigets dagar, då det gick en järnridå mellan öst och väst. Man misstänker ju att Putin är rätt svag för järnridåer, vill gärna återuppliva dem.

Intervision sändes 1977-1981 som ett svar på de dekadenta västländernas Eurovision Song Contest och de som deltog i sjungandet var bl a Sovjetunionen, Tjeckoslovakien och Östtyskland. Nu kan ju inte Putin till sin stora sorg låta de länderna uppträda igen, mest beroende på att de inte finns längre.

Men utöver Ryssland har nu fem andra länder anmält sig till Intervision, som kommer att sändas i oktober. De är Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Kina. Och det ser ju ut som en stark uppställning. När nu varken Tjeckoslovakien eller Östtyskland kunde komma.

Orsaken till återupplivandet? Ja, det finns ju bara en sak som gör Putin argare än att det självständiga landet Ukraina vill fortsätta att vara självständigt, och det är att Conchita Wurst tilläts uppträda i Joråvitjen. Då blev han jättearg. Och så gick hon och vann hela millevitten också! Måttet är rågat! Vi startar Intervision igen!  

”I Intervision kommer du inte att behöva förklara för ett barn varför en skäggig kvinna sjunger”, säger producenten Igor Matvienko. Man undrar här lite grand vad han anser är att betrakta som tillåtna aktiviteter för skäggiga kvinnor. Sjunga ska de således inte få göra. Att gömma sig kanske, så att ingen märker att de finns?

När Putin med nystarten av Intervision nu ser till att det blir lite ordning i sjungandet utan omoraliska hårstrån, är röstningslistorna från Joråvitjen en lite genant läsning för honom. De ryska tv-tittarna hade Conchita Wurst som trea i tävlingen, Vitryssland hade henne som fyra! Och Georgien som tvåa! Där ser man vådan av att släppa anonymiteten fritt. Fältet helt öppet för att rösta på dekadans i stället för det av ryska partiledningen fastlagda.   

Förra gången Intervision sändes, där på slutet av 70-talet, var telefonnäten inte utbyggda och tittarna fick i stället rösta med sina lampor. Gillar man – tänd lampan. Gillar man inte – släck. Putin känner nog starkt för att köra med samma metod nu. Man kan riktigt föreställa sig Putin gå brandvakt på gatorna spejande upp mot fönstren.


”Aha, hos Fjodor Ivanoff där tände man, det var EN röst alltså! Och hos Svetlana Aleksandrovna släcktes ljuset, tummen ner med andra ord. Men där hos Sergejevitj Petrovitj är det visst tänt hela kvällen, gillar han ALLA låtarna?”

Nästa initiativ för Putin, erfar denna blogg, blir att i hela Ryssland bannlysa all visning av en svensk revy från 1982, nämligen Hasse & Tages Fröken Fleggmans mustasch. Enda anledning till att revyn klarat sig så länge från Putins bannbulla, lär vara att han trott att Lena Nyman var det svenska namnet för Lenin.

Hur han nu kan få för sig något sånt! Lenin hade ju mycket större mustascher. 

.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar