lördag 30 augusti 2014

Det lilla ordet

Ett ord i svenskan är rätt märkligt.

Ett väldigt kort ord. Och urvanligt. Det är ett lånord från engelskan, men har levt sitt liv i svenskarnas munnar så länge att det känns som om det är lika svenskt som falukorv, ja nästan som chorizo.

Det är det lilla ordet okej. Även stavat OK. Eller O.K.,med punkterna kvar. Vårt vanligaste ord? I alla fall när vi mailar eller SMS:ar, där det comes in handy, kan betyda både ”tillräckligt bra” och ”fint, då bestämmer vi det”, och det med två ynka bokstäver. 


Och skrivs med små bokstäver också: ok. För det kan inte längre förväxlas med det krokförsedda redskap man en gång lade över axlarna och som gjorde att man kunde bära två hinkar vatten samtidigt och ändå ha båda händerna fria.

Ordet försvinner när företeelsen försvinner. Synd. Comes in handy, annars, med ett ok. Medan man bär de två hinkarna kan man ju maila med vänsterhanden och SMS:a med högerhanden.

Från USA kommer ordet. Där stavar man det ”okay”, när man inte förkortar det som vi gör. Google är osäker men tror att det ursprungligen är en tysk typografterm. Många tyskar som emigrerade till USA hamnade i sättnings- och tryckeribranschen. Korrektur som skickades fram och tillbaka skrev man "Ohne Korrektur" på, när man inte behövde korrigera texten mer. Till slut förkortat O.K.

Ordet är internationellt, alla förstår det. Och här i Sverige har ordet utvecklats vidare och fått två bibetydelser, som jag tror bara finns här.

Det första är när man säger det med ett lite lätt frågande tonfall: 
okej? Då betyder det: "menar du det, det låter ganska intressant, fortsätt gärna berätta".

Det andra är när man säger det med negation: det här är inte okej. Då ska den tilltalade akta sig! För detta är det mest fruktansvärda som vi svenskar kan säga. Vi skummar då av vrede, fast det kanske inte syns för ett otränat öga. Inom oss är vi som matadoren med sin cape och sitt svärd i Tjuren Ferdinand.

Och vi kanske skulle kunna få användning för det under dessa dagar, då rasister och främlingsfientliga utnyttjar flatheten i våra lagar till att demonstrera sitt hat på torg efter torg över hela vårt land. I stället för att falla ner till deras nivå och skrika och kasta saker, så kan vi lugnt spänna ögonen i dem och säga: det här är inte okej! Det här är inte okej! 

Less is more. Och eftersom vi inte kastar nåt, har vi båda händerna fria och kan maila och SMS:a till andra som kan strömma till. Och instämma med oss att det här är inte okej. Små ord kan bli stora.

Kikar man i almanackan återstår ett enda augustiblad att rycka. Jordklotet har nu kommit så långt i sitt varv runt solen att sommaren här i landet håller på att rinna ut i sydlig riktning och hösten står beredd runt hörnet att strö sina regnbågsblad över oss. Det är helt okej.

.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar