onsdag 6 augusti 2014

Vådan av en eldsvåda

Sveriges största skogsbrand i modern tid rasar i Västmanland.

En programledare och två politiker samtalar.

Programledaren: Välko -
Oppositionspolitiker O: Skogsbrandens skador är katastrofala! Värden för över en halv miljard är puts väck! Och ni i regeringen är ansvariga! Varför har ni inte satt in tillräckligt med resurser?
Regeringspolitiker R: Så är det inte. Vi sätter in massiva resurser nu. Skogsbranden vattenbombas med specialplan inhyrda från Frankrike och Italien.
O: Nu ja. Om ni hade gjort det redan tidigare så hade -
R: I början sköttes detta helt i kommunal regi, men så fort vi övertog ansvaret via Länsstyrelsen, så -
O: Men faktum är att ni åstadkommit alldeles för lite och på tok för sent. Vi i oppositionen anser dessutom att prevention är A och O i sådana här fall. Har ni över huvud taget gjort något för att förebygga detta?
 
Programledaren: Ska -
R: Jo, vi har haft fastlagda beredskapsplaner helt i linje med vad lagen -
O: Planer, ja. Men satte ni i preventivt syfte ut eldsläckare i det eldhärjade området?
R: Nej men -
O: Nä just det. Kunde just tänka mig det. Och hur är det med brandvarnare då? Har ni satt upp några sådana i talltopparna? Har ni tillsett att tillbörliga preventiva åtgärder vidtagits runt om i buskagen?
R: Preventivmedel i buskarna? För att hålla nere rådjursstammen då, menar ni? Det kan jag inte uttala mig om. Sådana ärenden handläggs på annat departement.

Programledaren: Skulle -
R: Ni i oppositionen bara obstruerar hela tiden och lägger hinder i vägen för oss i regeringen. Det har nu varit regnfritt och stekvarmt kring 30 grader och det har försvårat arbetet med eldsvådan. Vädret har motarbetat oss svårligen. Det skulle inte förvåna mig om ni har ett finger med i det också.  
O: Ha ha ha, nu har du väl blivit alldeles skogstokig ändå. Skulle vädret varit vårt fel?
R: Så ni vägrar tillstå -
O: Och hur skulle det gå till, menar du? Vi är ju i opposition, det är ni som är regeringen!
 
Och medan elden på detta sätt sprider sig in i valrörelsen, kämpar brandmän, räddningsmanskap och frivilliga bokstavligen i sitt anletes svett för att rädda liv, djur och egendom i de brinnande skogarna i Västmanland. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar