söndag 9 november 2014

Lucka 4 - fyra av salut för HPA!

Det var i nu i torsdags och klockan tickade sakta fram mot 15:00. På slaget kl 15 började det och jag satt som klistrad framför datorn.

Presskonferensen leddes av Mathias Uhlén, professor på KTH, och han presenterade här världens första proteinatlas: Human Protein Atlas. Den första byggnadsritningen av en normal, frisk människa. En bildatlas som visar vilka av kroppens 20 000 proteiner som används för att bygga upp olika organ och vävnader. Proteinerna är människokroppens byggnadsarbetare.

Professorn inledde med en mer allmän genomgång och sedan tog två medhjälpare vid och gick igenom atlasen mer i detalj. Den består av en interaktiv databas med 13 miljoner bilder (se en av dem ovan) och är fritt tillgänglig på nätet. Omkring 70 000 användare per månad.

”Den här kartläggningen”, sa professor Mathias Uhlén, ”kommer att förändra hur man ser på människans biologi. För första gången går det att säga hur många byggstenar som komplexa organ som t ex lever och njure har, men också vilka som skiljer dem åt.
Hälften av de 20 000 proteinerna finns i alla celler. Testiklar är de organ som har flest egna protein. Hjärnan har näst flest.
Och vi har ungefär samma uppsättning proteiner som alla andra däggdjur. Våra samarbetar bara lite mer komplext.”


Precis, tänkte jag. Samarbete är det som gör oss till människor.

Arbetet med Human Protein Atlas startade 2003. Mathias Uhlén har lett projektet och forskningen har bedrivits på KTH i Stockholm, Universitetet i Uppsala och i Mumbai (som Bombay numera heter) i Indien. Och även i Sydkorea och Kina.
Det är ett av de största och dyraste forskningsprojekten någonsin. Det har lagts ner 1000 manår och 150 forskare har varit medverkat. Projektet har kostat 900 miljoner kronor. Men inte ett öre från oss skattebetalare. Allt har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Uhlén fortsätter:
”Det här är en ny grund för all vidare forskning inom humanbiologi och sjukdomar. Om man ska förstå sjukdomar behöver man först förstå det friska, normala tillståndet.
Jämför man frisk vävnad med sjuk vävnad kan det ge svaret på vad som händer när vi blir sjuka. Den kunskapen kan bli nyckel till hur sjukdomen ska behandlas.
All läkemedelsutveckling i framtiden kommer att använda sig av atlasen. Den används redan idag bland annat för att studera cancer. ”


Man kan bara själv tänka på hur alla ambitiösa, begåvade och samarbetande forskare över hela världen nu och i framtiden kommer att använda sig av atlasen som språngbräda att utveckla den vidare. Och i det perspektivet kan man fråga sig: hur många människoliv kommer detta att rädda? 

Mathias Uhlén avslutade presskonferensen med de här orden:
”I cannot mention you here by name, all of you who have worked in this projekt, but I thank everyone of you, today you have created science history”.

Och en av dem är min dotter Kattis. År efter år har hon jobbat i laboratorierna med det som bara de som jobbar där förstår. Nu är arbetet presenterat för världen.

En bättre present går inte att få så här på Fars Dag.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar