lördag 29 november 2014

Lucka 12 - halva året förnyat

Nu gläntar vi nästan på årets månad numro 12.

December alltså. Eller Julmånaden som den hette förr i världen. Våra månader har inte alltid hetat vad de heter. Det påminner mig om att det är hög tid att städa och göra lite julfint i almanackan.

Vi tittar väl på månaderna en i taget.

Månad 1-2.
Det där med "–uari" låter fint. Det behåller vi. Men Janus och Februus var inga vidare gudar, tycker jag. Konstiga associationer får man också. Den ene kan ju tappa ett J. Och den andra låter som feber. Nej, vi suddar och ändrar.

Månad 1. Nytt namn: Aquari.
Låter mycket bättre. Aquarius är ju vattumannens stjärntecken, som ju infaller just månad 1. Hela den månaden kunde vara vattnets månad över hela jorden, spara vatten, vattenreformer, rent vatten är ju en skriande bristvara. Låter bra. Så säger vi.

Månad 2. Nytt namn: Zlatuari.
Ja, han har ju redan fått nio guldbollar. Men ännu ingen månad. Företag lägger ju på löpande band beslag på namnen för sportarenor, så det är inte mer än rätt att Zlatan får en månad. Den är ju dessutom kortast av alla. För övrigt är det ju denna månad som får skottdagen när det är skottår och just skott är denne Malmöpågs specialitet.   

Månad 3. Nytt namn: Ares.
Vi är lite trötta på alla dessa eviga krig som rasar på planeten. Krigsguden Mars har gjort sitt, tycker jag. Visserligen är ju Ares bara det grekiska namnet på honom, men det blir en annan klang. Särskilt som det låter rätt likt Eros, det barn som han hade med sin favoritälskarinna kärleksgudinnan Afrodite.

Månad 4-8. Inga ändringar.
De här månadsnamnen, fr o m april t o m augusti, är fina och funkar bra, så i min outsägliga generositet bestämmer jag att de får vara kvar precis som de är.

Månad 9-12.
De här fyra sista heter ju nåt på "–ember" och det låter coolt. Den ändelsen behåller vi.
Men här har vi ju det helt knäppa förhållandet att dessa månader hetat fel sedan år 152 f. Kr. Det var då man lade till två månader före Mars, så att året plötsligt bestod av 12 månader i stället för 10. Och de fyra sista månaderna som bara hette sjunde månaden (september), åttonde månaden (oktober) osv, de hette plötsligt fel allihop. Och ingen, på dessa 2 166 år,  har orkat rätta till felet. Men nu tar vi och fixar detta. Bättre sent än aldrig.

Månad 9. Nytt namn: November.
Namnet betyder ju nionde månaden så det är klart att det också ska vara namnet på den nionde månaden, och inte på den elfte, som idag.

Månad 10. Nytt namn: December.
Samma här. December som betyder den tionde månaden ska förstås vara namnet på just den tionde månaden, och inte den tolfte som i dag.

Månad 11. Nytt namn … ja, här finns ju inget namn nu. Och vi kan inte bara kalla den ”den elfte” på latin, låter lite tråkigt. Så vad ska vi döpa den till, denna månad då alla klagar på mörkret. Vore bra om vi kunde fås att minnas hur det var, när det var ljus i världen …. ja, nu vet jag!
Nytt namn: Remember

Månad 12. Nytt namn: Advember.
Själva nedräkningen, eller uppräkningen, är ju hela grejen med denna månad. Första advent som blir andra advent osv. Det nya namnet på månaden ger sig självt.

Årets tolv månader alltså:

Aquari, Zlatuari, Ares, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, November, December, Remember och Advember.

En lagom blandning gammalt-nytt. Förvirring med de nya namnen? När man bokar möten och så? Inte då. Folk lär sig så fort. I annat fall får man träffa en massa nya människor bara.

Julstädningen klar och kvasten kan jag återbörda till vrån. Och fortsätta glänta lite på den splitter nya månaden Advember.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar