tisdag 2 december 2014

Lucka 13 - en fontän av mål

Årets sista månad har just börjat men här är vi redan framme vid lucka 13. Det är fördelen med att starta lucköppningen en månad i förväg.

Lucka 13 tar oss till ett glömt rekord. Som sattes i juni 1958. Just det, vi är tillbaka vid VM-fotbollen i Sverige. Den turneringen är ju mest känd för två saker. Att Pelé gjorde sitt internationella genombrott i guldlaget Brasilien. Och att lilla Sverige tog silver. (Se lucka 10 i bloggen.)

Men det finns också en tredje sak, i dag nästan helt bortglömd. I bronslaget Frankrike fanns en spelare som vann skytteligan med ett rekord för gjorda mål i ett fotbolls-VM som står sig än i dag.

Någon tysk har visst gjort fler om man räknar in gjorda mål i flera VM, men det går inte att lägga ihop på det viset. Antalet lag har under åren hela tiden ökat. I turneringen 1958 var det bara 16 lag som deltog. Nu i VM-turneringen i somras t ex var det dubbelt så många! Om man har många fler matcher på sig är det förstås matematiskt sett enklare att nå fler mål.  

Just Fontaine gjorde 13 mål 1958. Ett rekord som ingen sedan dess har kommit i närheten av i en VM-turnering. Han gjorde mål i varje match. Åtta mål med högerfoten, fyra med vänstern och ett på nick. I bronsmatchen mot Västtyskland, som Frankrike vann i stor stil med 6-3, gjorde han fyra. Han hade kunnat göra ytterligare ett mål i den matchen, om han hade lagt straffen som fransmännen fick i den 26:e minuten och som Raymond Kopa i stället fick slå och göra 2-1 för Frankrike. I så fall hade Fontaine kunnat komma upp i 14 mål.

Men det var ingen som den här tiden brydde sig så mycket om vilken spelare som gjorde flest mål. Något särskilt pris till meste målgörare fanns inte, det introducerades först i VM i Spanien 1982.

Fontaine kom inte ens med i det världslag som togs ut efter VM 1958! På grund av en kufisk regel att man röstade på position i stället för person. Man lade sin röst på bäste vänsterback, bäste högerhalv, bäste center osv. Av kedjespelarna fick Fontaine flest röster, men kom ändå inte med i världslaget, för rösterna fördelade sig jämnt på honom som högerinner och vänsterinner. Han ansågs ha spelat som bådadera.

Så VM-kungen 1958 och alla tiders målrekordinnehavare Just Fontaine fick varken något pris för bedriften eller blev uttagen i världslaget. Och han skulle egentligen inte ens varit med i Frankrikes trupp - han var reserv men fick komma med när René Bliard stukade foten. Hela turneringen spelade han dessutom i lånade skor. En av spelarna på bänken, Stéphane Bruey, råkade ha hans storlek.

Man kan nästan tänka sig konversationen när Fontaine lämnade tillbaka skorna efter turneringen.

- Hej, Stéphane, här har du dojorna tillbaka. Tack för lånet!
- Tack, själv, Just. Ingen orsak. Hur funkade dom att lira i, tycker du?
- Jovars, inte så pjåkigt. Kanske t o m inhandlar några egna en vacker dag.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar