måndag 15 december 2014

Lucka 20 - mått som förenklar

Luckorna har nu blivit tjoget fullt. "Tjog” är ett konstigt ord förresten. Ett måttord finns väl till för att underlätta och förenkla för oss. Det är ju inte mycket skillnad mellan ”tjog” och ”tjugo”. Och det används mest om ägg. Av någon anledning. Hade man alltid fem hönor förr i tiden som alltid lade fyra ägg?

Visste ni förresten att ”skock” är en gammal måttenhet som betyder 3 tjog?
- Vad oerhört massa hönor ni har här, en hel skock! – Inte då, det är bara 59 st.

”Dussin” är väl ett mått som är lite frekventare. 

- Hur många knivar och gafflar tycker du vi ska ta, Elsa? – Ja, vi säger väl ett dussin.
Här finns ju också 1 gross som är lika med 12 dussin, alltså 144 st. Vad har vi för användning för just 144 idag? Möjligen i frågesporter. 

Pontus Gårdinger svarar ”tolv”, varpå du frågar ”vad är roten ur 144?”, med den logik som Jeopardy är ensam om.

Det kan vara besvärligt att kunna för mycket. Om din lärare/kollega säger hördu, ge mig en bunt kopiatorpapper är du snäll, då kanske han/hon tycker du är lätt underlig om du noga räknar upp pappren, ett, två, tre osv, eftersom han/hon inte vet att du vet att 1 bunt = 500 ark kopiatorpapper. Du kan därvid le förstulet åt att han/hon i alla fall inte bad om en kartong, då du också känner till att 1 kartong = 5 buntar = 2 500 st papper.

Ett annat kul ord är bal. 1 bal kan betyda antingen 32 rullar hushållspapper eller 64 rullar toalettpapper.

Lite lättare att gissa sig till är de mått som man knyckt från människokroppen.
1 fot = 30,48 centimeter. Något mått för en hand finns inte, en klar miss. Men det finns 1 tum = 2,54 cm. Du kan mäta dessa två mått på dig själv, för att se om du är måttexakt, eller om någon genant avvikelse kan noteras. Vid mätningen av din tumme använder du stilenligast en tumstock.

Fot har också fortsättningsmått. 1 famn = 3 alnar = 6 fot = 1,823 cm.
- Du va
r mig en reslig en. Hur lång är du egentligen? - Jag är precis en famn.
 
Men ska man verkligen behöva köra med dessa mått i vanligt tal egentligen? Jo, det måste man. Annars skulle det bli jättekonstigt. Se bara på julafton.
Innan mössen visar den nysydda festblåsan, står Askungen vid fönstret och säger med Alice Babs röst:


(suck) Vad är väl 64 rullar toalettpapper på slottet … de är säkert fruktansvärt tråkiga … och tråkiga … och alldeles, alldeles underbara!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar