fredag 15 maj 2015

Pudelns kärna


Så vad har då tilldragit sig på detta jordklot den senaste tiden, utöver att bloggare ramlat nerför trappor?


Blädder, blädder i tidningen och surf, surf på nätet för att utröna detta.

DET VAR EN UBÅT. Det är det första man ser på DN idag, den stora nyheten. Så - de har hittat en ubåt till? Nej, det är samma en från oktober i fjol. Nya vittnen har nu trätt fram.
”De får skära halsen av mig, om det inte var en ubåt jag såg”.
Här hajar jag till lite av uttrycket. Nästan så där lät det förr i världen när jag var barn och något skulle bedyras.
”Jag lovar, på fars och mors huvud”. Som om föräldarna glada ställde upp härpå.
Nej, schysstare då att som ubåtsvittnet begränsa avskärandet till sitt eget huvud.
Svart ubåt eller vit plastbåt? På sida efter sida darrar DN av upphetsning.

Men jag vet inte jag. Det finns ju tre supermakter i dag. En som börjar på U, en som börjar på R och en på K. Den som börjar på R ligger närmast, så det är väl närmast R som misstänks ha skickat den misstänkta ubåten på oss. Varför, kan man då undra. Sverige har ju redan snällt basunerat ut för världen att vi bara kan försvara vårt land i en vecka. Vi har sån omsorg om andra länders ekonomi, nu slipper R:s underrättelseverksamhet slösa bort en massa pengar på att ta reda på den saken.
Och om man nu misstänker att R har krigsresurser för åtta dagar eller t o m fler och känner för att använda dem på oss, så tror jag att vi kommer att märka det på ett mer direkt sätt. Fråga vårt närmsta grannland i öster.

Vapenskrammel och krigshelveten finns det så det räcker på det här arma klotet. Ett är undangömt på ett frimärksutrymme i tidningen långt under den stora bilden där ubåtsvittnet med kikare och ännu oskuren hals spejar mot vattnet. Det är landet vi knappt kan uttala eller vet att det finns. Burundi heter det och Bujumbura är huvudstaden. Inbördeskrig och etniska rensningar har till och från plågat landet sedan mitten av 60-talet. En halv miljon människor har dödats. För tio är sedan upphörde inbördeskriget och Pierre Nkurunziza - jag vet, en tungvrickare, vi kan kalla honom Nicke - grep makten alternativt valdes till president, osäkert vilket av dem.

Nicke har blivit lite förtjust i att regera och vill presidentväljas igen och igen. När han besökte grannlandet Tanzania häromdagen skedde ett blodigt kuppförsök i Burundi, som nu är i ett enda kaos. Landet där medelåldern är 43 år, analfabetismen 50 %, över 10 miljoner människor på en yta mindre än Dalarna. I jämförelse krymper vår ubåt i skärgården till en barkbåt i en plaskdamm.

Här hemma har f ö ett tioårsjubileum trollbundit oss tevetittare. Let´s dance. Marie Serneholt, av den eniga dansjuryn utsedd till den främsta dansaren genom alla de tio åren, var i finalen ca 40 gånger bättre än motståndaren. Men vinna danstävlingen kunde hon förstås inte göra. Hur kunde hon tro det? Hon har ju inte 86 världscupsegrar i utförsåkning på skidor.

Valsat i spalterna har också sökhunden Lambertz. Uppnosigt och enträget har han nosat upp varje misstänkt jordhög. Nånstans ska det väl finnas en hund begraven! En pudel fick han göra häromdagen, men vad gör det, han har ju skrivit en bok. Även om den är nedplitad av spökförfattaren Zampo.

Pudlar är populära även hos vice statsministern. Hon fick göra en pudel efter att hennes tunga trampade i klaveret i partiledardebatten när hon skulle ge sig på historikjämförelser.

Och en pudel till, eftersom hennes tunga vid den första pudeln trampade i klaveret en gång till, när hon använde det gamla namnet, numera ett skällsord, på ett av historiens mest förföljda folkslag.
Ett tips till henne, för att underlätta för henne att det namnet blir rätt i fortsättningen: tänk bara på ditt eget efternamn ...
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar