fredag 11 september 2015

Från järnrör till kulspruta


Riksdagen består av åtta partier. Sju av dem är helt ense om hur man ska jobba som politiker. De tycker att man ska prata med människor för att på så sätt övertyga dem. Det åttonde partiet tycker att det sättet är lite mesigt. De har i stället en väldig förkärlek för våld. Inte officiellt förstås. 

Så fort någon i partiet tappar masken och - på nätet eller på gator och torg - öppet visar sin fientlighet och hätskhet mot främlingar, då agerar partiledningen direkt. De slätar över eller omplacerar personen så han/hon kan dyka upp nån annanstans i partiet eller plockar bort personen helt om de måste. För detta rasistiska parti kan ju inte tillstå att det är rasistiskt. Då kan de ju inte fortsätta växa. Partiledningen pekar stolt på att de har proklamerat nolltolerans mot rasism i partiet. Vilket inget av de sju andra riksdagspartierna har gjort. Och det är ju bara logiskt. Det är ju i det här partiet som alla rasister finns.

Genom åren har nu masken gång på gång tappats av folkvalda i det partiet. T ex i juni 2010. Då var det tre av dem - vi kan kalla dem Knatte, Fnatte och Tjatte - som hånade Soran Ismail med rasistiska och sexistiska tillmälen och beväpnade sig med järnrör. De blånekade till detta tills de fattade att det hela hade filmats. Film som hela Sverige sett är svårt att prata bort.

Knatte, suppleant i styrelsen för partiets Stockholmssektion, lämnade sitt uppdrag. Fnatte, partiets ekonomisk-politiske talesperson, hoppade av och gick ur partiet. Tjatte, den rättspolitiske talespersonen, lämnade sitt uppdrag men dök upp på annan plats i partiet.

Och så där har det fortsatt. Men de har blivit mer och mer högröstade och arroganta. Masken tappas lättare och lättare. Det senaste är deras ledamot för kommunfullmäktige i Åstorp i Skåne. Hon skrev på Twitter så här (ordagrant):
”Danmark och Tyskland drar ner på dagpenningen som asylsökande får men INTE Sverige INTE. Klart att de vill vidare till Sverige. Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta?”

En Twitterläsare ställde då två frågor:
”Vad har du fått dina uppgifter ifrån angående bistånd och stöd i Tyskland? Vad ska personer göra med kulsprutan?”

Hon svarade då (ordagrant):
”Du måste vara extremt dum i huvudet. Härmed är detta ett avslutat kapitel från min sida.”

Detta är alltså en folkvald person för ett riksdagsparti ...
Och vilket parti det är fråga om ger sig självt. Gimme Påkessons parti.

Inför en sådan här öppen grymhet och elakhet av en människa i maktställning blir man bara stum. 

Jag tänker på en dikt jag läste i skolan en gång.



Världens gång

Havet välte. Stormen ven.
Vågorna rullade asklikt grå.
”En man är vräkt över bord, kapten!”
Jaså.

”Ännu kan ni rädda hans,liv, kapten!”
Havet välte. Stormen ven.
”Ännu kan en lina den arme nå!”
Jaså.

Vågorna rullade asklikt grå.
”Nu sjönk han, nu syns han ej mer, kapten!”
Jaså.
Havet välte. Stormen ven.


Skriven för 124 år sedan av en 31-årig Gustaf Fröding. Men kunde ha varit skriven i dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar