fredag 13 maj 2011

Det är den där dagen idag

Sett någon svart katt gå över gatan i dag? Eller har du gått under en stege? Lagt en nyckel på ett bord? Kanske spänt upp ett paraply inomhus?

Som om den här dagen skulle behöva hjälp på traven att vara olycksbringande. Om det nu är det den är. Någon säger plötsligt: har du tänkt på att det är fredagen den 13e i dag? Och man iakttar med oro att man då blir orolig, fast man låtsas som om det regnar.

Det är ju det där med speglar också. De får man inte ha sönder, för då blir det sju års olycka. Det brukar vara sju i sådana här sammanhang.

Det är ju sju gärdsgårdar man ska hoppa över för att man ska drömma om sin tillkommande. I det fall man lagt sju plockade blommor under huvudkudden. Fast det är ju förstås inte olycksbringande, menar jag. Om inte bonden, vars ägor man vid gärdsgårdsöverhoppandet intränger på, äger en lösgående, kraftfull och revirinriktad tjur.

Siffror äger ju en magi. Tycker vi. Det är udda siffror som har den där dragningskraften. Sju, som sagt. Och nio, ett heligt tal för kineserna, om jag minns rätt. Och sagans tretal. Sagorna kryllar av tre, bockarna Bruse är tre, alla handlingar som ska göras är tre till antalet.

Magi måste vi människor ha. Och finns det inte så måste vi skapa det. Så att vi får en känsla av att vi fattar nåt av tillvaron.

Siffror är lätta för oss att kasta vårt magiska nät omkring. Bokstäver undkommer nätet. Låter lite slarvigt av oss. Kan vi inte utnämna åtminstone bokstaven X till exempel? Är den magisk? Kanske till och med lite olycksbringande? Ja, det klubbar vi.

Och en av veckodagarna, fredagen, är lite halvfarlig. Och blir helfarlig om man kopplar ihop den med talet 13.

Dagen idag alltså. Om ni i dag dessutom ser en svart katt lägga en nyckel på ett bord och gå över gatan under en stege samtidigt som den spänner upp ett paraply inomhus, då ska ni dra öronen åt er.

Däremot är det ingen otur att krossa speglar, när jag tänker efter. Sånt är bara skrock. Fråga Eric Saade.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar