lördag 4 juni 2011

Vicke Vires upprättelse

Tänker på fingrar. Det finns en liten hierarki även där. I handen. Finast är förstås tummen. Utan den klarar man sig inte. Det är ju den man messar med. Och näst i hierarkin är väl pekfingret, oumbärlig för att manövrera sig fram över pekskärmar. Sedan kommer nog långfingret, som rakt uppsträckt tar vid i biltrafiken där orden slutar. Och ringfingret, det enda klädda fingret, fullbordar den kvartett av extremiteter som handen ståtar med.

Javisst ja. Det sista fingret. Men det är det ingen som räknar med. Det är av ingen nytta och inget värde. Evigt begabbad och sedd ner på. Hör själva: lillfingret. Eller Lilla Vicke Vire, som det heter i barnramsan.

Men jag vet när detta finger var störst av alla. I lumpen.

Till lumpen hör att man kånkar vapen. Och avfyrar det. Och måste därför mellan varven rengöra det. Oftast som sista grej för dagen. Steg 1, man plockar isär vapnet. Steg 2, torkar bort allt smuts och svart inuti. Steg 3, oljar in det. Steg 4, sätter ihop vapnet igen.

Furiren kollade att steg 2 var klart innan man fick tillåtelse att gå till steg 3. Hittade han minsta svart på någon vapendel fick man bakläxa och ställa sig sist i kön. Vi hade en särskilt petig furir som hette Jönsson. Ja, det är inget utpekande att nämna honom vid namn. Alla heter Jönsson. Och denne Jönsson lyckades alltid heta nåt fel på rengöringen. Han kände efter med lillfingret i pipan, drog ut, och det var förstås alltid en svart prick längst ut på fingret. Och hans favoritord: Inte rent. Gör om!

Där – om ingen annanstans – var lillfingret kung.

Furir Jönsson hade extra långa och extra smala lillfingrar. Ett anställningsvillkor för en militär. Men nu görs väl ingen lump längre och regementen läggs ner. För hotbilderna har tagit slut.

Man kan nästan föreställa sig en skolsal någon gång i framtiden, år kriljoner e. Kr., där magister Jönsson (för alla heter Jönsson även då) frågar klassen:
Så vi hade alltså en gång i världen ett femte finger, kallad lillfinger, och nu frågar jag er: varför tror ni att det försvann?
En skog av fyrfingriga händer i luften. Han tittar på flickan längst fram. Vad tror du, Vicke Jönsson?
Och hon svarar prompt: Det var för att militäryrket försvann.
Vilket är det rätta svaret.

Förstås. För det vet ju alla som gått i skolan, att flickan som sitter längst fram alltid kan alla frågor.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar