tisdag 7 juni 2011

Över huvud taget

Företeelsen huvudbonad sönderfaller vid betraktandet i två delar:

mössor och hattar.

Mössor har man i form av luvor, vilka antingen är ljusa Stenmarks- eller röda tomte-. Båda dessa förekommer med och utan tofs. Tofsfrekvensen är påfallande vad avser tomte-. I synnerhet på de av Jenny Nyström å bilder avbildade tomte-.

Hattar har däremot inte tofs, vilket är den särpräglade egenskap som särskiljer dessa från mössor. Utom vad avser fez, som onekligen är tofsprydd oaktat att det är en hatt.
Fez faller emellertid utanför detta studium, enär blotta nämnandet av densamma alltid åstadkommer ett opassande fnittringsljud å tolvåriga gossar.

Alla andra hattar är dock tofslösa. T ex cowboyhatten, som är bra att ha när man känner för att sätta två fingrar till sin huvudbonad och säga ”thank you, ma´am” och vända sin springare och försvinna i ett dammoln runt en kaktus.

Vill man inte försvinna bakom en kaktus, kan man ha en sombrero. Den är vidbrättad och gör att man blir en mexikan, som just passerat gränsen. Vilken gräns det handlar om spelar ingen roll, bara den passeras.

Halmhatt går också bra. Används med fördel av dig som är folkpartist och levde på 40-talet.

En annan tofslös hatt är kepsen. Keps är en konstig hatt eftersom det betyder ”mössor”. Den är dock ingalunda en mössa. Hur skulle den kunna vara det? Den saknar ju tofs. Keps är alltid köpt på Manhattan eller i Danmark.

En annan huvudbonad som saknar tofs och därmed är en hatt är baskern. Den är grön och kommer ofta från en morbror som återvänt från Främlingslegionen.

Fler hattar och mössor finns inte. På manssidan. På kvinnssidan återfinns däremot åtskilligt fler. Samtliga har fjäder och vippar på kvinnliga huvuden vid galoppbanor.

Därmed är analysen fullkomnad och ämnet huvudbonad uttömt.

Man kan felaktigt förledas att tro att ”huvudbonad” är en demokratisk företeelse, kan bäras av alla, bara att åsätta densamma å huvudet. Inget kan vara felaktigare. Skalliga personer (Fredrik Rheinfeldt och Yul Brynner) har det odemokratiska försteget att de inte behöver sätta något ovanpå huvudet. Det räcker med att ingnida detsamma med bonvax - med ty åtföljande putsning medelst sidennäsduk – för att uppnå vacker huvudbonad.

Vi andra kan inte ha lika glatt hjässa som dessa. Men lika glatt ansikte.

Oavsett om det handlar om Stenmarks-, tomte-, fez, cowboyhatt, sombrero, halmhatt, keps, basker eller lite vax å sidenduk, bör över huvud taget all form av huvudbonad få en renässans.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar