måndag 30 juli 2012

Fyra gånger Al

Slutet på juli har gått i de olympiska spelens tecken. 

Här hemma har sportjournalisterna skrikit sig hesa över alla medaljer vår sim-Sara skulle ta. Och så gick det som det gick. D v s inte. 

Men så tog plötsligt Sara silver. Fast hästhoppnings-Sara. Varpå sportjournalisterna plötsligt fick snabbläsa på vad hoppa häst var för sport. Och i aftonblaskorna kommer vi nu få se bilder på Silver-Sara (för så kommer de att kalla henne) ridande på sin första gunghäst eller så.

Vi gör vad vi kan för att suga på de få olympiska karameller som vi lyckas krafsa åt oss i London.

Så här i början av ett OS är det alltid gymnastik och simning som vevas till leda. Gymnasterna är som en konstig mix av tyngdlyftare och cirkusakrobater. Inte minns jag att vi såg ut så där på gympa-timmarna i plugget.

Och simmarna, de ser ju ut som stora V-n. Man misstänker nästan att allt innanför simdräkten är en uppblåst lunga.

Det senaste i hes-skrik-väg från journalisterna är Mike Phelps. Hans femtonde guldmedalj i kväll, om man räknar med de 8 han tog i Peking 2008 och de 6 i Aten 2004. Historiskt, tjuter de hysteriskt.

Ja, men det är ju bara guld i tre OS, muttrar jag. Och det finns en grotesk inflation i antalet simgrenar. Precis som i gymnastik. Jämför med den mycket naturligare aktiviteten löpning, som bara har tio grenar, varav tre med hinder och sju utan. That´s all.

Simmaren Mike Phelps är ingalunda den störste olympiern genom tiderna. Det är diskuskastaren Al Oerter.

Han vann guld i Melbourne 1956.
Han vann guld i Rom 1960.
Han vann guld i Tokyo 1964.
Han vann guld i Mexiko City 1968.

Därefter lade Al Oerter diskusen på hyllan. Men plockade fram den igen när OS gick på hemmaplan, i Los Angeles 1984. Han bar USAs flagga vid invigningen, men var skadad och kunde inte komma till start i diskustävlingen. Hans årsbästaresultat det året hade gett honom guldmedalj. I så fall hans femte. I hans femte OS. Vid 48 års ålder. Läs åldern en gång till. Vid 48 års ålder.

Bilden på honom här uppe ser konstig ut, jag håller med. Så kan väl inte en idrottsman se ut? Han ser ju ut som en helt normal människa.

Känns ypperligt att blogga ut julis blogg med den bilden av den störste olympiern genom tiderna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar