torsdag 16 augusti 2012

Handel är tjockare än demokrati

Jättelika affischer där jag står och väntar på tåget. Stor bild av en gammal och trött herre i texashatt.

Och texten ”J R Ewing är tillbaka. Falskare än någonsin”.
Tydligen dags att krama en dollar till ur den gamla serien.
”Olja är tjockare än blod” står det också med stora bokstäver på affischen.

Olja? Hmm, varför går mina tankar till Sveriges utrikesminister?

- En fråga, herr utrikesminister: är Vitryssland en demokrati eller diktatur?
- En synnerligen väl motiverad fråga. Demokrati är näppeligen det epitet, vilket först faller en på läppen. Att slänga ut alla diplomater från ambassaden, från MIN ambassad, det gör man bara inte! Lukasjenko uppträder som den buse han är. Men Sverige ska fortsätta slåss för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland! Oss kan han inte tysta! Vi viker oss aldrig! Vi, de förtrampades röst i världen!

- En fråga till, herr utrikesminister. Samma fråga om Saudiarabien. Är Saudiarabien en demokrati eller diktatur?
- Mnja, nu ska vi inte fara fram för ovarsamt med ogenomtänkta verba, enär frågeställningen uppvisar en hög grad av komplexitet. Obestridliga fakta ger vid handen att landet sedan generationer styrs av en familj, familjen Saud, med allt vad det innebär av överväganden och ansvarstaganden.

Och i ett oljedoftande moln seglar han i väg från den tillintetgjorde utfrågaren.

Vi som är så enkelt funtade att vi går och bär på en liten misstanke att båda länderna är diktaturer, kollar lite vad google säger.

Vitryssland: Auktoritärt styre. Ofria val. Politiska oppositionen utstår statlig depression. Statskontrollerad media. Mänskliga rättigheter kränks regelbundet. Europas minst demokratiska land, enligt en rapport från organisationen Freedom House.

Saudiarabien: Kungen är statschef, regeringschef och arméns överbefälhavare. Ingen lagstiftande församling finns. Kungen utnämner alla guvernörer och medlemmar i landets tretton provinsråd. Dödsstraff tillämpas. Islam är enda tillåtna religionen. Kvinnan får inte vistas utomhus utan manlig släkting. Hon måste bära slöja i form av abaya, hijab eller niqab. Den religiösa polisen mutawa hindrade skolflickor att ta sig ut från en brinnande skola år 2002, därför att de var otillräckligt klädda. Femton elever innebrändes.

Det är svårt att komma fram till något annat än den solklara slutsatsen, att även Saudiarabien är en diktatur. Varför anser inte Sveriges utrikesminister det?

Google igen.

Vitryssland: Råvaror mest i form av skog. En femtedel av ytan är obeboelig efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 (strålningen har bara minskat 1 % sedan olyckan). Handel mest med Ryssland, bl a importeras olja. Det närmaste i oljeväg de själva kommer, är väl att norrmannen Aleksander Rybak, han med fiolen, föddes här.
Saudiarabien: Landet har 25 % av jordens olja.

Mer än så behöver man kanske inte läsa.

Och jag blinkar till och när jag tittar igen har bilden framför mig plötsligt ändrats. I stället för den gamle i texashatt finns där nu en halländsk svensk europé i en stor huvudbonad.

Och det enda av texten som återstår är: ”falskare än någonsin”.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar