fredag 20 november 2015

Några fel i Metros löp



Dagens Metro trumpetar så här på sin löpsedel i dag:

Hårdare tag mot återvändande IS-krigare (stora bokstäver)
Löfven: Polisen kan få övervaka datorer (jättestora bokstäver)

Jag stannar till. Och tänker.

Det står "IS":  Där är två fel. Både I:et och S:et är fel.

De som utförde massmorden i Paris för en vecka sedan, deras ”ideologi” har inte ett smack med islam att göra. Alla vanliga vettiga muslimer är överens om det. Ingen religion förordar utrotning av dem som inte bekänner sig till den religionen, det går emot själva tanken med religion.

Det handlar inte heller om någon stat. Vad det handlar om är bara ett nätverk av galna mördare.

Ja, jag vet att alla medier kallar mördargänget för IS. Alla medier är så lydiga. Det här mördargänget utropade sig i juni 2014 att de var Islamiska Staten (IS). Och alla medier hängde på och använde det namnet. Därigenom hjälper de mördargänget att föra ut budskapet till världen, varje gång journalistern skriver eller säger namnet. Obegripligt. Psykiskt sjuka som påstår att de är Jesus eller Napoleon, kallar vi ju inte för Jesus eller Napoleon, vi kallar dem Eriksson eller Andersson eller vad de nu heter.

Det har börjat diskussioner nu att använda annat namn för dessa mördare i Paris. Äntligen, säger jag. President Hollande, t ex, kallar dem Daesh (som lär betyda en som krossar, trampar). Och Daesh-terroristerna hotar förstås att skära ut tungan på alla som kallar dem Daesh.

Metros löp kallar dem ”krigare”, de svenskar som åkt till Syrien eller Irak och anslutit sig Daesh-terroristerna. Det är återigen att ge PR åt dem. Kriga låter så snällt, som om man man  bara är duktig på att kämpa i en ärlig kamp man mot man. Det som Daesh-terroristerna sysslar med är att urskillningslöst skjuta, våldta, halshugga och förnedra civila, kvinnor och barn. Hemvändarna har inte lierat sig med krigare, utan med slaktare.

Löpet tar upp ett av fem åtgärder som regeringen nu vidtar. De andra fyra är 1) det ska vara brottsligt att finansiera och deltaga i terroristträning, 2) och att ansluta sig till terroriser, 3) begränsning av antalet pass man har ”tappat bort”, 4) utredning av utökad kameraövervakning vid redaktioner, religiösa lokaler och flyktingförläggningar. Åtgärder som de flesta idag kan hålla med om - det får väl vara nån måtta på hur vi rullar fram röda mattan åt terrorister - så därför ointressant för en rubriksättare. 

Den åtgärd som blåses upp på löpet är att regeringen ska utreda om att tillåta hemlig dataavläsning av datorer och surfplattor. Det gäller bara terrormisstänkta och endast utredning. I dag kan terrorister lugnt planera vidare om de använder krypterade kanaler, polisen är då maktlös.

Men i löpet låter det som ett plötsligt hot mot alla medborgare. Hjälp, ska medelsvensson tänka, nu tänker regeringen avlyssna mitt surfande! Och terroristerna gnuggar händerna. Hot och skräck och splittring vill de ha. Och rubriksättare går lätt i fällan och hjälper till.

Vi har alltid haft ett visst antal blodtörstiga galningar här i världen. Skillnaden är att idag har de obegränsad tillgång till vapen och obegränsad tillgång till sociala medier där de kan planera och rekrytera.

Om vi låter oss bli skrämda av detta och slutar att vara ute bland andra människor på stan, spelar vi dem i händerna.

Om våra regeringar överreagerar i våldsaktioner tillbaka, spelar det också dem i händerna. Den spiralen av ständigt ökat våld och dödande är precis vad de åsyftar.

På teve såg jag ett litet barn, kanske i femårsåldern, som satt i pappas famn och sa på franska:

De är dumma och skjuter på oss, men vi har blommor och kärlek.  

På det barnet tror jag.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar