söndag 19 juni 2016

Regelöversyn så det kirrar sig


Det pågår en tävling i Frankrike där en massa karlar sparkar på en boll. Meningen är ju, har jag hört sägas, att bollen ska tofflas in i motståndarnas mål på något sätt. Det händer ganska sällan i den pågående tävlingen, har jag märkt.

Om det blir något mål i en match är det i slutminuterna eller på övertid. När försvararna blivit trötta och missar i markeringarna. Som en boxare som hänger på repen i elfte ronden och knappt orkar hålla upp handskarna för att skydda sig.

Men det är orättvist att jämföra dagens fotboll med boxning. Den är mer lik ishockey. Förut var det fulaste man kunde göra i en fotbollsmatch att gå med dobbarna före. Det är peanuts i dag. Nu kör man med kroppstacklingar. Särskilt när man springer ikapp med bollen. Själva bollen är då mindre viktig. Huvudsaken är att motståndaren åtgärdas. Att ha med sig något tillhygge när motståndaren åtgärdas, som kulhammare eller spikklubba, är dock inte tillåtet. Än.

Influenserna från grekisk-romersk brottning är också tydliga. Omvänt livtag är populärt hos backar som inte hänger med i straffområdet. Det är tjusigt när sporterna lånar av varandra så här.

Men måltorkan är ju en lite besvärande omständighet i en sport som liksom går ut på att det görs mål. Vad kan de få målen bero på? För dåliga anfallare eller för bra försvarare? För litet mål eller för stor boll? För många spelare eller för stor plan? Eller för få bollar helt enkelt, kasta in några fler?

Nej, stora regeländringar tror jag inte på. Bara några små justeringar. Så här.

1 Varje halvlek börjar med en straffläggning för båda lagen.

2 Om matchen slutar 0-0 blir det ingen poäng för något av lagen. Vitsen med spelet är ju att göra mål, gör man 0 mål så blir det förstås 0 poäng.

3 Om man rör vid en motståndare med händerna blir det frispark. Spelet fotboll ska kunna utföras av helt armlösa människor, möjligen undantagandes målvakterna.

4 Gult kort avskaffas, fjompigt att varna först, det blir rött kort direkt.

5 Domaren blåser när nåt ser skumt ut, tittar på kamerareprisen och dömer efter det. I dag får hela världen se vad som hände via reprisen utom den som ska avgöra det, domaren.

6 Att nicka bollen förbjuds, det där kan aldrig vara nyttigt för hjärnan, och det heter ju inte huvudboll.
Bära huvudhjälmar då? Är nog ingen lösning. Sådana kommer snabbt materialtillverkarna att utveckla till effektiva mordvapen vid kamp om bollen i luftrummet.

Ja, de sex små punkterna tror jag räcker för att det ska kirra sig.

Eller också kan man hoppa över de första 85 minuterna och börja matchen när det är 5 minuter kvar. Det är ändå först då målen görs.

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar