torsdag 30 juni 2016

Sagan om Island


En ung engelsman i teve, tårarna strömmande, ”I´m so ashamed!” Folkomröstningen igen? Nej, EM-fotbollen.

England förlorade med 2-1 mot Island i åttondelsfinalen och åkte ur EM. England hade haussats som ett av de segertippade lagen i turneringen. Bara wishful thinking det där. Englands fotboll är bara klubblag. Som landslag har de inte varit stora sedan 1966, då de vann VM hemma. Ett halvt sekel sedan alltså. Därefter har de snabbt åkt ur turneringarna, ett halvdussin gånger har de inte ens tagit sig dit.

Men England? Med 1,5 miljoner registrerade fotbollsspelare! Mot Island? Med en lilleputtbefolkning på 320 000! Har de ens 11 st fotbollsspelare?

Ja, England tyckte nog att islänningarna var fler än så. Överallt en engelsman sågs med bollen på plan hade han tre islänningar omkring sig. De isländska spelarna var mindre välavlönade än de engelska, men i gengäld mer vältränade. Hade kondis och organiserat samspel. Snodde helt sonika bollen från engelsmännen och gjorde ett mål fler än de gjorde. Vilket låter lite som spelets idé.

Så den unge engelsmannen i teve, han behöver varken vara chockad eller skämmas. Island har helt enkelt ett bättre landslag än England.

Island skrev fotbollshistoria redan genom att kvalificera sig till EM. Det hade landet aldrig gjort förut. Och första matchen 1-1 mot stjärnspäckade Portugal blev en skräll. Nästa match mot Ungern skulle Island ha vunnit med 1-0 om de inte gjort självmål, så det blev 1-1. Den tredje matchen, mot Belgien, det lag som många tippat som EM-segrare, vann Island med 2-1. Det var den verkliga sensationen i turneringen och lilla Island vidare till åttondelsfinalen.

Där de återigen vann.

Och därför spelar kvartsfinal i sitt första mästerskap någonsin. Nu på söndag den 3 juli mot värdnationen Frankrike.

Och där har vi ju en svensk också! Hurra! Lite strålglans från Island spiller över på det tilltufsade Sverige. Förbundskaptenen Lars Lagerbäck! Nu en mytisk figur i denna Islandssaga, med helrakat ansikte och exotiskt efternamn. I bjärt kontrast mot alla spelarna som har yvigt vikingaskägg och heter nåt på son. Gudmundsson, Bödvarsson, Arnasson.

Och Lagerbäcks pokerfejs! Helt orörligt ansikte, förutom det guppande tuggummit. När Island gör mål ser man hur tuggandet ökar något i frekvens, ett säkert tecken på att hans inre genomgår explosioner av glädjefnatt.

Vad händer med Lars Lagerbäck om Island vinner även mot fransmännen och går vidare till semifinal?
Får han en egen staty i hörnet mellan Snorre Sturlasson Street och Skallagrimmsgattu?
Mycket möjligt.
Byter han namn till Larsur Lagerbäcksson och anlägger helskägg till midjan?
Högst sannolikt.
Men slutar han tugga tuggummi?
Helt uteslutet.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar