måndag 7 december 2009

Decembersaga 7 – Häxan från Abrakabien och Häxan från Fililurien

.
WIKIPEDIA. Du har sökt uttrycken Häxan från Abrakabien och Häxan från Fililurien.
Betoningarna ligger på det tredje a:et i Abrakabien och på u:et i Fililurien. Båda uttrycken har sitt ursprung i en muntlig saga (eller snarare en serie sådana) som Göran P Rödholm (se detta uppslagsord) berättade för sina barn när de var i sagoåldern. Enär sagorna ej nedtecknades saknas stabil verifikation å deras lydelse.

En av sagorna säges emellertid handla om de båda häxornas besök på Skansen, en resa som vidtogs med Häxan från Fililurien i en barnvagn och Häxan från Abrakabien dragandes densamma. Stor nöjsamhet över sagda vistelse på Skansen upplevdes av Häxan från Abrakabien, medan motsatsen kan hävdas om Häxan från Fililurien, då hon förblev i ett sovande tillstånd under hela resan. Vid uppvaknandet hemma i lägenheten sägs det att Häxan från Fililurien först tittade till vänster och därefter till höger, utan att kunna se vare sig a) aporna eller b) björnarna.

Stor och uppbragd förgrymmelse hördes då från Häxan av Fililurien. Som Häxan från Abrakabien var en godmodig häxa gick hon därför ut med barnvagnen igen, anträdandes färden tillbaka till Skansen.

På vägen dit pratade de och skrattade så där som bara häxor kan göra. Häxan från Fililurien blev nu glad men faktiskt också lite trött.

Så precis innan de passerade svängdörrarna till Skansen somnade hon igen.

Sagan är även återgiven på goranspenna.blogspot.com. För att ta dig dit, var god klicka här.

SLUT WIKIPEDIA
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar