torsdag 10 december 2009

Decembersaga 9 – Ugglebuggletrollets öden och äventyr

.
Ugglebuggletrollet var pirat. Han hade seglat på de sju haven. Ett för varje dag i veckan.

På måndag gick han ner till sitt skepp Även. Egentligen hette den ”Äventyr” men målarfärgen hade tagit slut. Han skulle hissa segel, men så bröt han tummen. I alla fall hade han ont i den. Det var han säker på. Så det fick vara.

Och på tisdag satt han på Stubben och åt dammsugare. Ur väggarna hördes sång. Han knackade takten med skeden i chokladkoppen. De sjöng om att vi alla bor i en gul undervattensbåt. Det var fyra korthåriga pojkar från Liverpool. De kallades långhåriga på den tiden. Men det var för att alla var ännu korthårigare än dom.

På onsdag flanerade han. Det går bra att göra det på onsdagar. Sen gick han på krogen. Han beställde fläskkorv och sötstark senap med knäckebröd och kall lättmjölk. När han väntade på maten undrade han just hur den skulle smaka. Men han beställde inte samma mat varje vecka, om du tror det. Det finns ju många sorters senap att välja mellan.

Och på torsdag gick han tillbaka till kajen. Där låg Även förtöjd och knirkade i brisen. Det är det bästa ljudet för en pirat. Han stod länge kvar och lyssnade.

På fredag brukar det vara långfredag, som gör att det blir påsk. Då sätter han ut alla påskägg för barnen. En lapp med rim göms på ett ställe och leder till ett nytt gömställe. Ny lapp med rim. Som leder vidare. På den sista lappen ligger påskägget och väntar på att bli funnet. Barnen letar, springer omkring, ropar, letar, hittar, läser, funderar, aha, springer till nästa. Ägget hittas till slut av alla.
Men det är knappt nån som vet att det är han, Ugglebuggletrollet, som sätter ut alla påskägg. Det är bara bra det, tänkte han. Och log i mjugg.

Sen på lördag var han hos prinsessan. Han skyndade sig dit, så att den här sagan inte skulle hinna ta slut. Prinsessan hade inte guldlockehår. Hon hade rakat av sig allt hår på huvudet och satt en ring i vänster näsborre. De åt prinskorv tillsammans alla tre. För hennes brorsa var med också. Till efterrätt åt de prinsesstårta, men då hade brorsan gått. I slottsdammen simmade svarta och vita svanar omkring. Det såg lustigt ut.

På söndag gjorde han ingenting. Absolut ingenting. Det är väldigt svårt att göra precis ingenting. Pröva ska du få se. Men skönt.
.

2 kommentarer:

  1. Fin den här sagan var Göran och fin är din sida!
    Ha det gott min vän. berit Robin

    SvaraRadera
  2. Tack för den jättefina responsen! Ja, det här är som en enda stor experimentlåda för mig.

    Ha en bra Tolftejul, Berit!

    /Göran

    SvaraRadera