tisdag 1 mars 2011

Våren är här!

Nu är våren här och tussilago står i dikena! Möjligen att man måste ta sig igenom någon halvmeter snö och skrapa ihärdigt i tjälen och kanske ha ett starkt förstoringsglas i nypan för att få syn på den spröda örten av Tussilago Farfara längst där nere. Men i alla fall. Våren är i antågande, lika säkert som att den redan är här, mitt ibland oss.

Ohejdbar och obeveklig som de arabiska revolutionerna.

Och Khadaffi - och vad alla de miljardstinna folkförtryckarna nu heter - smälter som en snögubbe, smälter trots alla försök att sända flygartilleri och tanks mot obeväpnade fredliga civila på torg och gator, det kännetecknande för flygartilleri och tanks är att de till slut smälter undan.

Smälter undan för värmen.

Var kommer värmen från? Ja, från solen, från energin, från viljan. Jag vet inte. Det är som en tussilago som vägrar annat än att växa upp, för att den vill synas. Och växer en så växer flera. Om man planterar örter, tillräckligt många, under asfalt, så spränger till slut växterna asfalten, bara genom att fredligt och oemotståndligt växa. För att de är många och har vilja.

En som inte försvarar sig annat än med sin fredliga vilja till frihet blir det till slut svårt att hota med skjutvapen. Till slut rodnar kulan över vad den gör och vänder i loppet eller droppar ner på den skjutandes fot, ner på den tå som är mest öm.

Det har varit en lång och svår vinter. I 40 år för en del nationer. Men till slut så.

Det är därför jag kan säga det. Även om snön fortfarande ligger i dikena över tussilagon. Och även om diverse despoter av snö fortfarande viftar med sina nedsmältande snöarmar.

Att våren är här.

Och det krävs mindre och mindre förstoringsglas för att upptäcka det.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar