tisdag 5 april 2011

APA

Att göra en APA kan vara bra ibland, har jag kommit på. Man kanske inte har så mycket tid förstås, men man kan ju göra en liten APA. När man ska stiga på en buss, när man lyfter upp mat på bandet i affären, ja när som helst när man behöver en mikropaus, som inte stjäl någon tid. Men som gör att man schysstar till sig, trycket på en minskar, välbefinnandet ökar.

A - axlarna ner
P - påle rakt igenom en
A - andas in och UT

Bara så. Det tar längre tid att läsa beskrivningen än att göra det. Att göra det tar inte längre tid än en nysning eller att klia sig på örat.

En massa spänningsvärk får vi genom att vi kör upp axlarna för högt. Som för att skydda oss mot något eller någon.
Men låt armarna hänga lite, bli tunga. Då åker axlarna ner automatiskt, där de ska vara. Vi behöver inte skydda oss mot något, har ingen fiende där ute, utöver just den komplett onödiga spänningsvärken i axlarna.
A - Axlarna.

Att sitta, stå eller gå som en hösäck, det gör vi för att vi glömt hur det är att vara det djur vi är. Vi hajar förstås att vi inte ska se ut som ett C. Men hur gör man när man står rakt? Svankar, knixar, kämpar? Hur gör man? Ser ansträngt ut och känns inte dugg bättre än hösäcken.
Nej, tänk att du hänger i en påle som går rakt genom dig. Du behöver inte anstränga dig, den går ju rakt igenom dig. Du bara är. Ansträng dig inte. Bara tänk påle och din hållning är hemma.
P - Påle.

När man är orolig andas man kort. Andas i stället långsamt och långt och släpp ut andningen. Nej, det är inget struntprat eller hokus pokus. Det är helt enkelt så att utandning lugnar. Varför vet jag inte, det bara är så. Andas in ordentligt, håll lite och pys ut sakta. Ju längre utandningen varar, desto bättre. Det är den enkla regeln. Inte tills du blir blå i synen, förstås, men djuret i dig hindrar dig från att gå så långt. Don´t worry.
A -Andas.

Men ska man verkligen hinna allt detta? Verkar ju jättemycket och jättekrångligt? Beskrivningen ja. Inte att göra.

Jämför med att . Beskriv hur man gör när man går. Och sen går du. (Jag läste en gång definitionen av att "gå", det tog en halv A4-sida)
Det är samma med APA.

Det betyder att apan i dig har än en framgång rönt. O fantastiskt ... sjöng Povel Ramel i "Ta av dig skorna".

På den tiden det begav sig.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar