söndag 16 juni 2013

Bloomsday

Det är Bloomsday i dag.

Då vandrar Dublinbor samma sträcka som Leopold Bloom gjorde 1904 i romanen Ulysses. Boken kom ut 1922 och handlar om två personers liv en dag i Dublin.

Den 16 juni 1954 beslöt några entusiaster att gå i Blooms fotspår på 50-årsdagen. Och sedan har det fortsatt varje år. Romanen är detaljerad och man vet exakt vart Bloom gick och vad han åt och drack denna dag. Resor och vandringar anordnas och på de ställen han gick kan man få Bloom-menyer och det finns Bloom-prylar överallt i Dublin denna dag.

Dublin-sonen James Joyce är stor i Dublin. Annat var det då han levde. Han gick i landsflykt i unga år, skrev ”Ulysses” utomlands och hade oerhörda svårigheter att få den publicerad. Förläggarna vågade inte, boken var skandalomsusad som alla frispråkiga verk och först på hans 40-årsdag 1922 gick den i tryck. Och folk fick läsa den i smyg. 

Jag har inte läst den, mer än i stycken. Inte ens i smyg. När jag gick i gymnasiet minns jag att vi frågade vår engelskalärare Uddbom vilken som var den största romanen på 1900-talet. Han sa direkt Ulysses av James Joyce. Det är den som påverkat flest författare, listan är lång på stora författare som erkänner det. Men det tog lång tid för Irland att knäböja för James Joyce. Han dog 1941, alltså tretton år före den första ”Bloomsday”, som idag är en nationell festdag i Dublin. 

Men han ler nog lite i sin hatt i dag där han står nonchalant stödd på promenadkäppen mitt i hemstaden.

Har vi ingenting liknande i Sverige?

”Det var en afton i början av april”, nja, det står inget om vilken dag eller år och Strindbergs Röda Rummet kanske inte kan matcha i dragningskraft.

Pippi Långstrump då? Vet vi när hon först kom vandrande med en prickig häst på huvudet till Villa Villekulla?

Nä, det är nog Vasaloppet vi främst kan peka på med av stolthet darrande finger. Om du skulle träffa någon irländare i grön hatt på en lokal nån gång. 


Och om du tillägger att det första Vasaloppet kördes 1922, samma år Ulysses kom ut, ja då kan du ha en vän för livet.

Du kanske till och med får bjuda honom på blåbärssoppa. 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar