tisdag 11 juni 2013

Filosofi med guldrova

Madde har fått sin Chris. Och fotbollen har fått sin kris.

Åtminstone herrfotbollen.

I kväll ställs vårt stolta herrlandslag i fotboll öga mot öga mot Färöarna i VM-kvalet. Ja, Färöarna. I fotboll. Man förstår den bävan di svenske känner inför uppgiften. Man förstår kaoset, domedagsprofetiorna i pressen, de skärrade spekulationerna om vem som ska spela var. Det blir en nagelbitare i kväll.

I målet? Vem ska stå? Förstamålvaken Andreas Isaksson är avstängd. Andremålvakten Kristoffer Nordfeldt är skadad. Eller om det var operation. Tredjemålvakten Pär Hansson ska stå. Så länge hans sambo inte föder. Bli inte förvånad om han plötsligt lämnar målet vid t ex en hörna för Färöarna, om han får ett sms att vattnet gått.

Mittbackar? Vilka? Andreas Granqvist-Jonas Olsson får ta skulden i pressen efter uddamålsförlusten borta mot Österrike. Hjälp, vilka andra finns? Har ni tips, messa Hamrén, helst asap, för matchen börjar ju i kväll.

Mittfältet? Vilka? Utöver Sebbe Larsson? Rasmus Elm har ont i magen. Anders Svensson har för länge sen passerat sin zenit som fotbollslirare, så han får nog spela. Kim Källström då? Nej, han är ju den ende mittfältare som kan slå en långpassning som går fram till en medspelare. Sånt går inte för sig. I ett svenskt landslag ska man kortpassa i sidled. Och när man tröttnat på det efter en kvart ska man tjonga upp bollen på vinst och förlust upp i luften nånstans. Fredrik Ljungberg då? Kalla in honom! Jaså, har han slutat.

Längst fram då? Vilka? Utöver Zlatan? Elmander är avstängd. Ola Toivonen har inte slagit en passning rätt på de senaste tre matcherna i landslaget, vilket möjligen även Hamrén noterat. Tipset är att Hamrén slänger in mittbacken Pontus ”Benknäckarn” Wernbloom här. Ungefär som att sätta in en kulstötare i längdhopp, om det fattas en längdhoppare.

Sådant är det självande läget inför matchen i kväll.

Själv har jag några tips. Först på kort sikt. Alltså matchen nu.
Ha Anders Svensson som en av mittbackarna.
Källström-Sebbe på mittfältet tillsammans med Albin Ekdal. Och Jimmy Durmaz. Både Ekdal och Durmaz har ju de tre egenskaperna att de är unga, modiga och urskickliga fotbollsspelare, vilket jag dock inte hoppas ska diskvalificera dem helt.
Hamréns svårighet att hitta någon på topp tillsammans med Zlatan är lite lätt svårbegriplig. Han står ju där mitt framför ögonen på oss. Alexander Kacaniklic heter han och är 22 år.

Och så ett tips på lång sikt. Skola in unga lovande killar i laget. Med unga menar jag unga. Österrikes David Alaba, som gjorde 1-0 på oss, debuterade i landslaget när han var 17 år.
Jag tror inte på att vi inte själva skulle ha lovande fotbollsspelare under 20 år.

Pia Sundhage tar nu ut Marija Banusic till Sveriges damlandslag i fotboll. Banusic är 17 år.
Om Marija säger Pia att hon är ”bra med boll, hittar lösningar, är tvåfotad, stor och stark, gör i stort sett mål hela tiden”. Låter nästan som om det är vad spelet går ut på.

Pia Sundhages filosofi är: man är inte landslagsspelare, man blir uttagen i landslaget.

I Erik Hamréns landslag är det svårt att komma in, men när man väl gjort det, i 29-årsåldern så där, stannar man till guldklockan.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar