onsdag 10 september 2014

Jag gör en Kjelle

Det är något trött över partimalandet. Inte bara för att valets maratonlopp nu går in på sitt upplopp. 

Men det är något konstant fel i det här. Kollar man t ex på en gruppbild på alla regeringsgubbar i EU, så är det lite komiskt. En skog av kostymgubbar i slips. Plus Tysklands Angela Merkel. En som bryter av i den kompakta muren. Så att man inte skulle kunna påstå att det bara är män där. Titta här, säger man triumferande, här är en kvinna också.

Och så kollar man på partiernas ledare i vår riksdag. Samma här. Alla män. Förutom Centerns Annie Lööf.

Så här har det inte alltid varit. Förr var det t ex Helmut Kohl också. Och Thorbjörn Fälldin. Då bröt ingen av i den kompakta muren av kostymer i slips.

Och kollar man liksom ut i samhället så är det lite svårt att komma ifrån att världen då precis som nu består av hälften män och hälften kvinnor.

En snedfördelning som det länge pratats om att göra något åt. Pratats. Länge. Som en Sisyfos som rullat klotet nästan dit upp och så rullar det tillbaka, bara att börja om från början igen.  

Jag såg Kjell Bergqvist i teve i går eller när det var och han sa nåt i stil med att han var så trött på gapet i löner mellan män och kvinnor, det har alltid snackats om att ge samma lön för samma jobb oavsett kön, men det händer inget - hallå, då är det väl bara att fixa det då!

Man kan här le överseende åt det uttalandet, joho du det där är mer komplicerat än så osv, men det kändes på samma gång som en befriande inställning.

Vi tillämpar det på den där trötta muren vet ja. 

Annie Lööf i Centern. Det är 1 kvinna av 8 partiledare, alltså 12 procent. Visst ja, MP delar sitt rör mellan Åsa Bromson och Gustav Fridolin, då är det rättare att säga 1,5 kvinnor av 8, alltså 18 procent. Men det är långt från 50.  

Om Gudrun Schyman och FI kommer in, blir det 2,5 kvinnor av 9 partiledare, alltså 27 procent. Fortfarande långt från de 50 procenten som världsbefolkningen består av.

Men vi kan ju göra Åsa Bromson till ensamt rör för MP. Varför inte? Och så kan Malin Björk ta över V, det okejar nog Jonas, han säger ju själv att han är feminist. Och har inte Margot Wallström kommit tillbaka från Bryssel? Då kan hon bli partiledare för S.

Det var vänstersidan det. Högersidan då? Caroline Szyber kan nog pigga upp KD, jag utser henne till partiledare där. Och Cecilia Malmström blir en utmärkt kapten på folkpartiskutan, om hon hinner mellan toppuppdragen, annars är det dags för Birgitta Ohlsson, tycker jag. Vad mer? Jo, moderaterna, ny partiledare där, vem ska jag välja, jo nu vet jag: Anna Maria Corraza Bildt.

Sådärja. Då har jag gjort en Kjelle. Och av de 9 partiledarna är nu 8 st kvinnor, alltså 88 procent! Från 18 procent till 88. Lysande.

Inte alla 9, alltså. I rasisternas parti lyser kvinnorna med sin frånvaro.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar