måndag 8 september 2014

På löpet idag

"Reinfeldt slog Löfven".  

Detta trumpetas ut med stora krigsrubriker på löpsedeln. Det är den ena av kvällstabloiderna, den där med getingen.

Reinfeldt slog Löfven. Jaså. Man undrar ju direkt var detta överfall ägde rum. Ett rallarslagsmål i Café-Opera-kön? Och hur? Med en knölpåk? Eller i biblioteket med ett trubbigt föremål?

Men då slår det en att det nog är sport det gäller. Sveriges första EM-kval i fotboll. Mot Östterrike. Att Hamrén överraskade alla och kastade in Reinfeldt i elvan? För att stärka vårt mittlås bland backarna förstås. Han når ju högre med huvudet än Löfven och kan nicka bort långa inlägg från vänster.

Fast då slår det en igen att så kan det ju inte vara. Matchen går ju inte förrän i kväll. Så det gäller nåt annat. Nu vet jag! Politik. Reinfeldt vann alltså valet och Löfven förlorade.

Tur att getingtidningen slog fast det så tydligt på löpet.

Det är väl kanske några små förtydliganden kring denna utsaga som man möjligen kan göra bara.

- Att valet inte har stått än. Det är först nu på söndag det avgörs. Detta var bara den dagliga opinionsmätningen efter den dagliga debatten som medierna släpar politikerna runt på.

- Att valdebatt inte handlar om slagsmål. Det handlar om personer som pratar med varandra.

- Att det inte står mellan personerna Reinfeldt och Löfven. Utan mellan partierna moderaterna och socialdemokraterna.

- Att det finns fler partier än dessa två och att de har grupperat ihop sig i två block som står mot varandra, som Sverige och Österrike ungefär. Ett vänsterblock med 3 partier och ett högerblock med 4 partier. Och att valet avgörs lika mycket, eller mer, av hur det går för dessa andra 5 partier.

- Att utfallet i valet kan bli så att partier bildar sådana koalitioner över blockgränserna att blocken inte finns mer.   

- Att det också finns ett åttonde parti, apropå knölpåk och trubbigt föremål, som kan stöka till ekvationen, om de lyckas dupera tillräckligt många historielösa personer att rösta på dem.

- Att det även kan komma in ett nionde parti, som i så fall kan tippa det hela åt ett helt annat håll. Och Gudrun klarar spärren, det tippar jag.

Ja, förutom dessa små förtydliganden är det som sagt ett supertydligt löp som surrats ihop i getingboet detta supervalår.

Om de nu inte menar att Reinfeldt kommer att spela mer centralt i kväll och Löfven som en släpande vänsterforward bakom Zlatan. 

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar